Охорона праці в рибному господарстві


Охорона праці в рибному господарстві

Охорона праці в рибному господарстві — це сукупність взаємозв’язаних правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних, лікувально-профілактичних заходів та управлінських рішень, спрямованих на запобігання аваріям, нещасним випадкам, професійним захворюванням та створення безпечних умов праці в районах промислу й на виробництві.

Законодавство про рибне господарство ґрунтується на нормах Конституції України і складається з Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» та інших законодавчих актів.

Охорона праці в рибному господарстві є цільовою підсистемою загальної системи управління рибною галуззю.

Охорона праці повинна в процесі організації та функціонування виробничих процесів забезпечувати підготовку, прийняття й реалізацію рішень щодо здійснення організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення:

  • працездатності та здоров’я людини в процесі праці на виробництві;
  • санітарного та епідемічного благополуччя населення, що споживає продукцію рибної галузі;
  • охорони довкілля.

Метою галузевої системи управління охороною праці на підприємствах, в установах і організаціях рибного господарства незалежно від їхніх форм власності та видів виробничої діяльності є:

  • формування безпечних і здорових умов праці;
  • ергономізація параметрів виробничого середовища;
  • ліквідація небезпечних і шкідливих виробничих факторів;
  • мінімізація психофізичних факторів важкості та напруженості праці.

Основні завдання служби охорони праці в галузі:

  • забезпечення безпечності виробничого устаткування;
  • забезпечення безпечності технологічних процесів;
  • забезпечення безпечності будівель, споруд, суден, плавзасобів, знарядь лову;
  • нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці;
  • забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту;
  • забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку працівників;
  • організація лікувально-профілактичного обслуговування працівників;
  • санітарно-побутове обслуговування працівників;
  • професійний відбір працівників з окремих професій;
  • забезпечення дотримання працівниками підприємств і членами екіпажів суден вимог норм, інструкцій і правил з охорони праці та безпеки мореплавства.

Безпека виробничих процесів повинна забезпечуватися приведенням їх у відповідність до вимог стандартів, норм і правил з охорони праці, технологічних регламентів, іншої нормативно-технічної документації, виконанням приписів органів державного нагляду, а також упровадженням нових безпечних технологічних процесів, засобів механізації, дистанційного управління й автоматики.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Домашні працівники: обов’язок роботодавця щодо створення безпечних і здорових умов праці
Обов’язок щодо створення безпечних та здорових умов праці домашніх працівників покладається як на роботодавця, так і на працівника. Домашній працівник ...
Спекотна погода і безпека праці: як організувати захист працівників від перегріву
З настанням літньої спеки питання мікроклімату на робочих місцях набуває особливої актуальності. Висока температура повітря негативно впливає на організм людини: ...
Про заборонені види робіт для неповнолітніх працівників
У літній період багато неповнолітніх прагнуть влаштуватися на тимчасову роботу, щоб здобути перший трудовий досвід або заробити власні кошти. Однак ...
Встановлення зв’язку захворювання з умовами праці
У разі підозри наявності у працівника хронічного професійного захворювання керівник закладу охорони здоров’я за поданням лікаря-профпатолога направляє запит керівнику територіального ...