Нові вимоги до медичних попереджень на упакуванні тютюнових виробів для куріння


Нові вимоги до медичних попереджень на упакуванні тютюнових виробів для куріння

Зверніть увагу, що 11 січня 2024 року набули чинності зміни до статті 12 Закону України від 22 вересня 2005 року № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Вони стосуються медичних попереджень споживачів тютюнових виробів для куріння та вимог до упакування таких виробів.

Тепер на кожній одиничній пачці та зовнішньому упакуванні тютюнових виробів для куріння зазначаються загальне попередження та комбіноване медичне попередження, що супроводжується відповідною кольоровою ілюстрацією, а також інформаційне повідомлення.

 

Раніше писали: Половина суб’єктів господарювання не дотримуються вимог антитютюнового законодавства

 

Вимоги до розташування написів

Загальне попередження, що складається з тексту: «Куріння вбиває — кидай курити зараз», розміщується у нижній частині однієї з бічних поверхонь одиничної пачки та зовнішнього упакування тютюнових виробів для куріння.

Інформаційне повідомлення, що складається з тексту: «Тютюновий дим містить більше 70 речовин, здатних викликати захворювання на рак», розміщується в нижній частині іншої бічної поверхні.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.04.2023 № 747 затверджено:

  • тексти та ілюстрації комбінованого медичного попередження, а також технічні вимоги до його макету, дизайну та форми, а також порядок їх нанесення виробниками тютюнових виробів для куріння;
  • три групи наборів комбінованого медичного попередження, що складаються з 14 варіантів тексту та ілюстрацій і змінюються щорічно.

Раніше писали: Здоров’я: новий антитютюновий закон набирає чинності 11 липня

 

Перехідний період

Слід звернути увагу на наявність певного перехідного періоду. Відповідно до Прикінцевих положень Закону України від 16 грудня 2021 року № 1978-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну»: тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, а також пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, введені в обіг до набрання чинності відповідними положеннями цього Закону, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання, але не довше дванадцяти місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Читайте також: Порядок дій у разі виявлення небезпеки впливу на працівників хімічних речовин

Джерело: Держпродспоживслужба

Корпоративні тренінги з домедичної допомоги

Матеріали до теми


Кодекс 4:2024 відповідно до наказу ДП «УкрНДНЦ» від 25.03.2024 № 98 набуває чинності 1 травня
Повідомляємо, що 01 травня 2024 року набуває чинності Кодекс 4:2024 Настанова з проєктування при будівництві приміщень харчоблоків закладів дошкільної та ...
Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...