Не провокуй нещасний випадок під час використання переносного електроінструменту!


Не провокуй нещасний випадок під час використання переносного електроінструменту!

Гаряча тема!!!! Особливо зараз, коли масово підключають святкову ілюмінацію.

Нехтування вимогами нормативно-правових актів з охорони праці призводить до нещасних випадків. Причому при легковажній експлуатації електроінструменту вони, як правило, мають високий ступінь тяжкості.

У 2018 році в Управлінні Держпраці у Рівненській області зафіксовано 4 нещасних випадки із смертельним наслідком, що сталися внаслідок незадовільної експлуатації електроінструменту, підіймальних пристроїв, механізмів в охоронних зонах повітряних ліній електропередач.

– Незнімний гнучкий кабель електроінструменту класу І повинен мати жилу, яка з’єднує заземлювальний затискач електроінструменту із заземлювальним контактом штепсельної вилки.

  • Забороняється експлуатація електроінструменту (кабелів – подовжувачів) з вичерпаним терміном перевірки (періодичність перевірки 1 раз на 6 місяців)!
  • Довжина кабелю повинна бути такою, щоб не відбувалося його натягування і ослаблення контактів у штепсельному з’єднанні, оскільки це може призвести до короткого замикання на корпус електроінструмента. Необхідно вжити заходів щодо недопущення механічного пошкодження при його прокладанні на території будівельних майданчиків, виробничих приміщень чи інших територій, де проводять роботи.
  • Забороняється підключення електроінструменту до мережі навішуванням захищених проводів або їх скручуванням.
  • Штепсельні розетки на номінальні струми до 20 А, призначені для живлення переносного електроустаткування і ручного електроінструменту, що застосовуються поза приміщеннями, повинні бути обладнані пристроями захисного відключення (ПЗВ) зі струмом спрацювання не більше ніж 30 мА або кожна розетка повинна живитися від індивідуального розподільного трансформатора з напругою не більше ніж 25 В.
  • Вимикачі, рубильники та інші комутаційні електричні апарати, що застосовуються на відкритому повітрі або у вологих цехах, повинні бути у пожежовибухозахищеному виконанні.
  • Для роботи з електроінструментом необхідно одягти передбачений нормами спецодяг, справні та перевірені засоби захисту, а в разі небезпеки пошкодження очей — захисні окуляри.

Основні вимоги безпеки, які передбачені правилами з охорони праці, роз’яснив головний державний інспектор відділу нагляду у промисловості Управління Держпраці у Рівненській області Олександр Іващук.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...