Населення по-новому навчатимуть діям у надзвичайних ситуаціях: постанова Кабміну


Населення по-новому навчатимуть діям у надзвичайних ситуаціях: постанова Кабміну

Кабмін постановою від 26.07.2018 р. №592 вніс зміни до Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях.

Це рішення вдосконалює систему організації та основних видів і форм навчання посадових осіб та працівників, підвищення їх рівня знань і обізнаності щодо забезпечення пожежної безпеки.

Зокрема, передбачено, що особи у разі прийняття на роботу та працівники щороку за місцем роботи мають проходити інструктаж з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях.

Посадові особи до початку виконання своїх обов’язків і періодично (один раз на три роки) мають проходити навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки.

Особи, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною небезпекою, мають попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум). Працівники, зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, один раз на рік проходять перевірку знань нормативних актів з пожежної безпеки.

Програми проведення інструктажів (вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий), програми навчання посадових осіб з питань пожежної безпеки та програми спеціального навчання (пожежно-технічний мінімум) затверджуються керівниками підприємств, установ та організацій.

Порядок затвердження таких програм, організації та контролю їх виконання визначається МВС.

Від редакції

Порядок привели у відповідність до норм Кодексу цивільного захисту. Ст. 40 Кодексу передбачено процедуру навчання пожежній безпеці. 

Зокрема, навчання працюючого населення діям у надзвичайних ситуаціях є обов’язковим і здійснюється в робочий час за рахунок коштів роботодавця за програмами підготовки населення діям у надзвичайних ситуаціях, а також під час проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту.

Особи під час прийняття на роботу та працівники щороку за місцем роботи проходять інструктаж з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях.

Особи, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною небезпекою, мають попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум).

Що буде за непроведення інструктажу?

Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань цивільного захисту, зокрема з пожежної безпеки, забороняється. 

До того ж обов’язок провести інструктаж новоприйнятого працівника прописано у ст. 29 КЗпП. Відповідно за допуск без інструктажу до роботодавця може бути застосовано штраф у розмірі 1 мінымальноъ зарплати (у 2018 році – 3723 грн).

Нагадаємо, що наразі відповідальність за порушення правил пожежної безпеки встановлено ст. 175 КпАП. Для посадових осіб штраф становить від 2 до 10 н.м.д.г. (34-170 грн).

Але в цю статтю мають внести зміни й збільшити розміри штрафів.

Щодо нових розмірів штрафів читайте докладніше:  У 10 разів може зрости штраф за порушення вимог пожежної безпеки

Джерело: Дебет-кредит

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...