У 10 разів може зрости штраф за порушення вимог пожежної безпеки


У 10 разів може зрости штраф за порушення вимог пожежної безпеки

МВС закликає посилити відповідальність у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки. Відповідні зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу ухвалені 25 квітня, на засіданні Уряду та направлені до Верховної Ради. 

Наразі максимальний штраф, накладений на правопорушника, становить 170 гривень. У результаті керівникам підприємств простіше сплатити штраф, ніж виділяти кошти на забезпечення належного рівня пожежної безпеки.

За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій протягом останніх п’яти років в Україні сталося близько 353 тисяч пожеж, на яких загинуло понад 11 тисяч осіб, а прямі збитки від них склали майже шість мільярдів гривень.

З метою вирішення цього дисбалансу МВС та ДСНС підготували проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки».

Цим актом пропонується підвищити розмір штрафів. Зокрема за порушення встановлених вимог пожежної безпеки для громадян пропонується встановити штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів (510–850 грн), а для посадових осіб та фізичних осіб-підприємців – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (850–1,7 тис. грн).

“Українські новини” повідомляють додаткову інформацію, щоправда, вона не увійшла до офіційного повідомлення Департаменту комукацій МВС України та Урядового порталу:

  • пропонується збільшити штраф за свідомо неправдивий виклик спеціальних служб із 119 гривень до 1 190 гривень.
  • з 2 тис. до 13,6 тис. гривень збільшується штраф за порушення техногенної й пожежної безпеки, якщо воно спричинило пожежу або аварію, у якій завдано шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі.

 

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами МВС України та “Українських новин”.

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...