8,8 млн грн за “нелегалів”: які порушення трудового законодавства скільки коштують?


8,8 млн грн за “нелегалів”: які порушення трудового законодавства скільки коштують?

Протягом липня поточного року Головним управлінням Держпраці у Харківській області проведено ряд інспекційних відвідувань під час яких було виявлено нелегально працевлаштованих робітників на підприємствах Харківщини.

Загалом у дев’ятьох фізичних осіб – підприємців, на трьох товариствах з обмеженою відповідальністю та в одному кооперативі було допущено 79 робітників до виконання певних робіт без належного оформлення трудових відносин.

Головним управлінням розглянуто справи та винесено постанови щодо накладення штрафних санкцій на загальну суму понад 8,8 млн.  гривень!

Також за недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, на двох суб’єктів господарювання накладено штрафні санкції на загальну суму 856290 грн.

Держпраці нагадує!

  1. За одного найманого працівника без належного оформлення трудових відносин передбачено штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, тобто 111 690 гривень.
  1. За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці передбачено штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, тобто 37230 грн.
  1. У разі вчинення роботодавцем  перешкоджання при проведенні заходів державного нагляду (контролю) щодо виявлення працівників без належного оформлення,  передбачено штраф у розмірі 100 мінімальних заробітних плат, тобто 372 300 гривень.
  1. А саме головне те, що працівники, які працюють без офіційного оформлення трудових відносин з роботодавцем – соціально незахищені: не отримають державних соціальних гарантій та не отримають належного відшкодування заподіяної шкоди в результаті виробничої травми або професійного захворювання.

Читайте також:  Що таке недопущення до проведення інспекційного відвідування?

Отже звертаємо увагу роботодавців,  краще одразу все зробити так як того вимагає чинне законодавство, чим сплачувати штрафні санкції за своє байдуже ставлення до працівників.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Харківській області.

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...