На Україну насуваються 20-градусні морози: до чого готуватися


На Україну насуваються 20-градусні морози: до чого готуватися

Незабаром в Україну прийде негода, місцями температура повітря може знизитись до -20…-25 °С. Сильне похолодання супроводжуватиметься сильними опадами й вітром. Про це попереджає синоптик Ігор Кібальчич.

За його словами, зараз на півночі Європи, включно зі Скандинавським півостровом, поступово накопичується холодне арктичне повітря. Тут вже температура знижувалася до -35…-40 °С, а місцями було -41…-43 °С. Водночас у багатьох країнах центральної та південно-східної Європи спостерігаються аномально високі значення температури, які сягають +10…+15 °С, а в Іспанії та Італії місцями до +20…+22 °С.

Раніше писали: Негода на Закарпатті повалила десятки дерев, створюючи снігові пастки на дорогах

«Таким чином, температурні контрасти між різними частинами Європи перевищують 60 °С! Наслідком такого температурного градієнта на досить невеликій території є інтенсивна циклонічна діяльність та загострення атмосферних фронтів», — попереджає синоптик.

 

За його даними, 7 та 8 січня у південних, східних та центральних регіонах погодні умови погіршаться на тлі розвитку циклонічної діяльності над Чорним морем та Кримом.

«Тут очікуються значні опади у вигляді снігу та дощу, місцями налипання мокрого снігу, 8 січня хуртовини та поривчастий вітер північного та північно-східного напрямку», — прогнозує пан Кібальчич.

 

Вже ввечері 6 січня температура у північних областях та на Поліссі становитиме -8…-13 °С, у центральних та південних областях ще буде +4…+9 °С.

Раніше писали: Водіїв просять правильно паркуватися: у Києві триває протиожеледна обробка та розчистка доріг і тротуарів

Вранці 7 січня на крайній півночі Чернігівської та Сумської областей стовпчики термометрів опустяться до -20…-24 °С, у цей же час на території Криму ще затримається тепло до +10…+12 °С.

Очікується, що 8 січня холодне арктичне повітря пошириться на більшу частину України, крім Приазов’я та Криму. Температура в нічний час становитиме -7…-12 °С, у північних та західних областях -16…-22 °С, вдень коливатиметься в межах -6…-12 °С, у Криму до +12…+14 °С.

У період із 9 по 12 січня похолодання охопить також південні області. Середньодобова температура в Україні опуститься на 8-13 °С нижче за норму і коливатиметься в нічні години в межах -12…-17 °С, у західних та північних регіонах місцями -18…-25 °С. У Криму, на півдні Одеської області та у Приазов’ї вночі -8…-13 °С, вдень -4…-9 °С.

Читайте також: У Києві змінилися правила розміщення вивісок на фасадах будинків

«Нині точно сказати, наскільки довго протримається період аномально холодної погоди, досить складно, але в будь-якому випадку до середини місяця істотних змін і різкого потепління не передбачається», — зазначив синоптик.

Джерело: СУДОВО-ЮРИДИЧНА ГАЗЕТА

Передплата 2024

Матеріали до теми


Статзвітність 2025 року
Держстат оприлюднив проєкти: Альбому форм державних статистичних спостережень (завантажити). У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2025 рік ...
На Одещині є ризик забруднення водойм через повені у сусідніх країнах
Через несприятливі погодні умови, що спостерігаються у Молдові, Румунії, Польщі та Чехії, існує загроза забруднення поверхневих водойм. Це стосується річок ...
Право працівника не працювати під час повітряної тривоги
Ракетні обстріли та пов’язані з ними повітряні тривоги стали невід’ємною частиною життя українців уже понад два з половиною роки. Люди ...