Медзаклад почав продавати електроенергію, вироблену на власних сонячних панелях


Медзаклад почав продавати електроенергію, вироблену на власних сонячних панелях

Вперше в Україні у Хмельницьку лікувально-діагностичний центр почав продавати електроенергію, що виробляється за допомогою сонячних панелей, встановлених на даху медзакладу. Такий випадок, коли надлишок електроенергії лікарня продає в мережу, є унікальним для України.

Центр спеціалізується на наданні амбулаторно-поліклінічної, спеціалізованої консультативно-діагностичної та інших видів меддопомоги населенню. Медзаклад включає шість поліклінік та щорічно тут обслуговуються близько 280 тис. мешканців регіону. Торік сонячну електростанцію, загальною потужністю 100 кВт, було встановлено на дахах трьох поліклінік Хмельницького лікувально-діагностичного центру.

 

Читайте також: Про гігієну праці — фахівцям обласної стоматологічної поліклініки

Відповідно до внесених змін до Закону України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України, медзаклади можуть реалізовувати механізм активного споживача електроенергії. Зазвичай лікарні виробляють електроенергію для власних потреб. Однак, тепер у години, коли електроенергії вироблятиметься більше, ніж споживатиметься, її надлишок може продаватися у мережу. За орієнтовними оцінками це дасть можливість лікарням зекономити близько 5-10 % коштів. 

Крім того, наявність сонячних панелей допоможе медзакладу функціонувати та продовжувати надавати потрібні медичні послуги за критичних ситуацій.

Проєкт реалізовано завдяки співпраці Міністерства охорони здоров’я України з Комітетом Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та командою Хмельницькобленерго.

 

В умовах повномасштабної війни українські медзаклади постійно зазнають атак з боку росії, що ставить під загрозу життя пацієнтів. Саме тому робота над забезпеченням безперебійного надання медичної допомоги у лікарнях є пріоритетом для держави.

Підсилення закладів охорони здоров’я системами енергопостачання та оснащення енергетичним обладнанням, аби вони могли працювати навіть в умовах можливих знеструмлень, триває. Зараз українські медзаклади забезпечені понад 11 тис. генераторів для безперебійного електроживлення.

Вже більше ніж 60 українських закладів охорони здоров’я мають сонячні станції з панелями. Значна частина з них – з акумуляторами, які накопичують енергію. Вони встановлені коштом різноманітних програм, благодійних фондів, урядів інших країн тощо. Загалом до кінця року передбачається оснащення 200 закладів охорони здоров’я сонячними станціями.

 

Розроблення документів з цивільного захисту
Індивідуальний підхід • Стислі терміни виконання • Доступна ціна
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

МОЗ висловлює вдячність всім партнерам, які долучилися до забезпечення автономності медзакладів. Така співпраця дозволяє лікарням надавати медичні послуги навіть за екстремальних умов.

За роз’ясненнями щодо реалізації механізму активного споживача електроенергії звертайтесь за номером +38 (066) 207 27 69.

Медзаклад почав продавати електроенергію, вироблену на власних сонячних панелях - Фото 1

Джерело: МОЗ


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Кабміном внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком
Уряд знову вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів ...