Ліфт: історія технічної споруди


Ліфт: історія технічної споруди

Ліфт є підіймальним устаткуванням, яке обслуговує два чи більше поверхів, що включає кабіну для транспортування пасажирів або інших вантажів, що рухається між жорсткими напрямними, розташованим вертикально або з відхиленням від вертикалі не більше ніж на 15°. На відміну від інших транспортних засобів масового перевезення людей і вантажів (автобуси, тролейбуси, метро тощо), управління якими здійснюється спеціально підготовленим персоналом, ліфтом управляє сам пасажир або персонал, якому не потрібна висока кваліфікація. Тому управління ліфтом має бути простим, надійним і зручним. Попри це, ліфт є складним електромеханічним пристроєм підвищеної небезпеки.

Читайте також: У яких випадках не можна експлуатувати ліфти

У середині XIX століття в США з’явилися ліфти Е. Отіса з уловлювачами, що втримують кабіну від падіння в разі обриву канатів. Це пристрій, що застосовується у всіх сучасних ліфтах в більш досконалому вигляді, істотно знизило побоювання за падіння кабіни з людьми навіть при обриві канатів, що сприяло широкому поширенню ліфтів.

З 60-х років XIX ст. в практику увійшли ліфти з паровим приводом, потім з гідравлічним і тільки до початку XX в. широке і переважний розвиток отримали електричні ліфти.

 

Сучасні багатоповерхові будівлі для полегшення і прискорення переміщення людей і вантажів на різні рівні по висоті обладнають засобами вертикального транспорту. Їх основна перевага – невелика площа, займана його обладнанням в будівлі. З усіх видів підйомників, застосовуваних у житлових, адміністративних і виробничих будівлях, найбільш поширені ліфти.

Ключовим принципом, якого необхідно дотримуватися при роботі з ліфтами, є безпека. Цей принцип є також обов’язковим для кваліфікованого персоналу при виконанні ним будь-яких робіт, включаючи аварійні роботи.

Читайте також: До уваги монтажників ліфтів

До проєктування, виготовлення, монтажу й технічного обслуговування ліфтів у процесі експлуатації висуваються жорсткі вимоги, сформульовані у Правилах будови і безпечної експлуатації ліфтів (НПАОП 0.00-1.02-08), а також викладені у Технічному регламенті ліфтів і компонентів безпеки для ліфтів, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 року № 438.

Власник обладнання або організація, що здійснює експлуатацію ліфтів, несуть повну відповідальність за забезпечення його безпечної експлуатації.

Важливим кроком до виконання цієї вимоги є укладення договору на технічне обслуговування з фірмою, що має відповідну кваліфікацію та дозвільні документи. При цьому власник або експлуатуюча організація повинні вести постійний контроль за роботою обладнання.

Читайте також: Про утримання ліфтів у справному стані та їх безпечну експлуатацію

Джерело: Управління Держпраці


Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»

  • навчання, спеціальне навчання та перевірку знань з питань ОП;
  • організацію проведення інструктажів — як зацікавити працівників;
  • застосування нових знань на робочих місцях — який метод проведення інструктажу найкращий;
  • нову національну систему запобігання виробничим ризикам: в чому секрет успіху;
  • обов’язкові інструктажі та види журналів реєстрації інструктажів з питань ОП;
  • особливості проведення інструктажів;
  • рекомендації щодо заповнення журналів реєстрації інструктажів.

(067) 317-58-86 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Чи можуть «домашні» вітрогенератори стати альтернативою сонячним панелям взимку
Які є плюси та мінуси в «енергії вітру» Третій рік поспіль українці активно закуповують сонячні панелі. Але їх продуктивність взимку ...