Проект групи компаній «МЕДІА-ПРО»
Отримувати новини

Новини

Повернутися до переліку новин

Хто підпадає під обов’язкове щеплення від коронавірусу

У статті «Відмова від вакцинації і недопуск до роботи» розбирали питання відсторонення (не допуску) через відсутність вакцинації та чи є обов’язковою вакцинація для усіх громадян чи лише для певної категорії працівників.

Нагадаю, що згідно з ч. 2 ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється постановою Кабінету Міністрів України від 23.01.2001 р. № 559.

У цій статті пропоную ознайомитись з повним переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням.

Відразу хочу попередити, що цей Перелік зовсім не відповідає хвилям вакцинації.

На жаль, в нашій державі інколи так буває, що розробники нормативно-правових актів в силу різного роду причин не узгоджують нормативно-правові акти між собою.

Перелік надається відповідно до офіційного тексту згаданої Постанови.

1. Харчова та переробна промисловість (крім працівників підприємств з виробництва дріжджів, олії, сушених овочів, солі, молочної кислоти, фасування чаю, кави; млинів, крупорушок, зерносховищ, елеваторів; крохмалепатокових, соледобувних, спиртових, лікеро-горілчаних підприємств; складів зерна, борошна, круп)

  • Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, холодильники, експедиції, виробничі лабораторії
  • Технологи, начальники цехів
  • Працівники лабораторій та заквасного відділення
  • Працівники складів, холодильників
  • Персонал, який миє обладнання, готує мийні засоби та дезінфекційні розчини
  • Медичний персонал
  • Прибиральники приміщень
  • Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях
  • Вантажники
  • Водії, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту)
  • Працівники пунктів приймання сирого молока
  • Працівники кремово-кондитерських виробництв, цехів
  • Працівники цехів виробництва дитячого харчування
  • Працівники цехів виробництва морозива, десертів
  • Працівники цехів фасування продукції молокопереробної, м’ясопереробної та рибопереробної промисловості, іншої готової до споживання продукції
  • Працівники цехів виробництва кулінарної продукції
  • Працівники інших виробничих цехів виробництва харчових продуктів

3. Підприємства продовольчої торгівлі, в тому числі дрібнороздрібної, а також ті, що розташовані на території ринків

  • Адміністрація (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)
  • Продавці
  • Працівники складів, холодильників, експедитори
  • Персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень
  • Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання

4. Ринки

  • Адміністрація та персонал продовольчих ринків (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)
  • Продавці молокопродуктів та готової до вживання харчової продукції власного виробництва, товарів дитячого асортименту
  • Продавці, що реалізують на ринках харчові продукти промислового виробництва
  • Працівники продовольчих складів, холодильників
  • Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання

5. Підприємства громадського харчування

  • Адміністрація
  • Завідуючі виробництвом
  • Технологи
  • Кухарі та кухонні працівники
  • Кондитери
  • Офіціанти
  • Робітники, що здійснюють кейтеринг (крім іноземних робітників, що здійснюють кейтеринг у процесі обслуговування населення під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, за наявності у них медичного документа, що підтверджує можливість роботи у сфері громадського харчування) та цехів бортового харчування на авіатранспорті
  • Працівники відділів бортового харчування авіакомпаній
  • Водії автоліфтів
  • Шипчандлери
  • Працівники вагонів-ресторанів, камбузів
  • Працівники складів, холодильників
  • Персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень
  • Слюсарі, електромонтери та працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях
  • Працівники, що мають доступ до миття обладнання, посуду, інвентарю (бригади з обслуговування підприємств для проведення прибирання, миття та дезінфекційних робіт), і працівники, що тимчасово залучаються до роботи на харчових об’єктах

6. Навчальні заклади, крім вищих навчальних закладів III–IV рівнів акредитації

  • Керівники, їх заступники
  • Педагогічні працівники
  • Медичний персонал
  • Працівники харчоблоків
  • Спеціалісти, що беруть участь у навчально-виховному процесі
  • Технічний персонал
  • Учні перед проходженням виробничої практики на об’єктах, працівники яких підлягають обов’язковому профілактичному медичному огляду

10. Вищі навчальні заклади III–IV рівнів акредитації

  • Студенти перед початком проходження виробничої практики на об’єктах, працівники яких підлягають обов’язковому профілактичному медичному огляду

11. Притулки для неповнолітніх

  • Адміністрація
  • Викладачі, вчителі, вихователі
  • Медичний персонал
  • Працівники харчоблоків
  • Інший педагогічний і технічний персонал

12. Оздоровчі заклади для дітей з цілорічним та сезонним перебуванням

  • Адміністративно-господарський персонал
  • Педагогічний персонал
  • Медичний персонал
  • Працівники харчоблоків
  • Обслуговуючий персонал

13. Лікувально-профілактичні заклади для дорослих (санаторії, будинки відпочинку, пансіонати, будинки-інтернати)

  • Адміністрація
  • Вихователі, помічники вихователів
  • Медичний персонал (лікарі, середній та молодший медичний персонал)
  • Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
  • Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів
  • Працівники дитячих молочних кухонь

14. Пологові будинки (відділення), дитячі лікарні (відділення), відділення патології новонароджених, недоношених

  • Адміністрація
  • Медичні працівники (лікарі, середній та молодший медичний персонал)
  • Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів
  • Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

15. Пральні, приймальні пункти білизни, хімчистки

  • Приймальники
  • Пральники, прасувальники

16. Перукарні, косметичні та масажні кабінети, кабінети татуажу, салони пірсингу та візажу

  • Працівники адміністрації, які безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів
  • Перукарі
  • Манікюрниці
  • Педикюрниці
  • Косметики
  • Масажисти
  • Візажисти
  • Працівники, що виконують татуаж і пірсинг
  • Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

17. Лазні, сауни

  • Адміністрація
  • Робітники з обслуговування лазень, саун, душових, у тому числі масажисти
  • Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

18. Готелі

  • Адміністрація, що бере участь у процесі обслуговування
  • Чергові
  • Покоївки
  • Кастелянки
  • Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

19. Гуртожитки

  • Адміністрація
  • Вихователі
  • Кастелянки
  • Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

20. Спортивно-оздоровчі комплекси

  • Адміністрація
  • Тренери
  • Інструктори
  • Медичний персонал
  • Працівники басейнів та лікувальних ванн
  • Інженери
  • Техніки
  • Прибиральники
  • Обслуговуючий персонал

21. Заклади культури (театри, цирки, клуби, будинки культури тощо)

  • Гримери
  • Костюмери
  • Працівники, що безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів

22. Розважальні заклади

  • Обслуговуючий персонал
  • Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

23. Підприємства фармацевтичної промисловості

  • Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, виробничі лабораторії
  • Фасувальники
  • Гранулювальники
  • Оператори
  • Приймальники
  • Апаратники
  • Провізори
  • Інженери
  • Техніки
  • Таблетувальники
  • Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень

23-1. Аптеки та їх структурні підрозділи

  • Працівники, зайняті виробництвом, фасуванням та реалізацією лікарських засобів

24. Підприємства та об’єкти водопостачання і каналізації

  • Працівники, безпосередньо причетні до водопостачання, збору та очистки стічних вод, у тому числі на суднах, у залізничних вагонах, на літаках

25. Метрополітен

  • Контролери
  • Прибиральники рухомого складу та приміщень метрополітену

26. Транспортно-дорожній комплекс

а) автомобільні, залізничні, морські та річкові вокзали, аеропорти, аеродроми, морські та річкові порти, кемпінги, мотелі

  • Працівники місць відпочинку локомотивних бригад, водіїв автобусів, членів екіпажів повітряних, морських та річкових суден
  • Прибиральники приміщень вокзалів, портів та автостанцій
  • Працівники кімнат відпочинку пасажирів на вокзалах у портах та на автостанціях
  • Працівники кімнат матері і дитини вокзалів, портів та автостанцій
  • Мийники літальних апаратів
  • Працівники з приймання та видачі вантажу

б) рухомий склад авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового транспорту

  • Начальники пасажирських поїздів, провідники, інші працівники поїзних бригад
  • Бортпровідники всіх видів транспорту
  • Працівники пунктів, які безпосередньо пов’язані з підготовкою пасажирських составів до рейсу
  • Працівники рефрижераторних поїздів та секцій
  • Касири, контролери всіх видів пасажирського транспорту
  • Працівники, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту — авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового), у тому числі вантажники

27. Рибне господарство

  • Члени екіпажів суден
  • Рибалки на внутрішніх та закритих водоймах
  • Рибалки, які займаються прибережним ловом
  • Працівники рибоприймальних пунктів

28. Суб’єкти господарювання, що займаються розведенням, вирощуванням і реалізацією тварин

  • Тваринники
  • Працівники тваринницьких ферм
  • Працівники цехів виготовлення кормів
  • Оператори машинного доїння
  • Оператори штучного запліднення тварин
  • Доярки (дояри)

29. Приватні послуги удома

  • Репетитори, гувернантки, доглядальниці, прибиральниці, кухарі, манікюрниці, педикюрниці, масажисти
  • Важливо, що Обов’язкові медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників).
  • Витрати закладів та установ охорони здоров’я, пов’язані з проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я.
  • Громадяни, які займаються індивідуальною діяльністю, проходять медичний огляд та отримують особисту медичну книжку за власні кошти.

Автор: адвокат Віталій Вячеславович Гриб
Джерело: Протокол



Розсилка новин