Харчові продукти, що зазнали підтоплення: що з ними робити?


Харчові продукти, що зазнали підтоплення: що з ними робити?

Рівень води у затоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС населених пунктах поступово починає знижуватися. Водночас у затоплених квартирах, будинках чи підвалах могли залишитися харчові продукти, які контактували з водою під час затоплення. Що з ними робити? Які з них можна вживати, а які краще викинути?

Передусім варто пам’ятати, що така їжа потребує обережного використання. Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу — не вживайте її!

Потрібно позбутися продуктів:

  • з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
  • у звичайній, не захищеній від води, упаковці;
  • у картонній упаковці;
  • з негерметичною кришкою;
  • консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування);
  • консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки.

Якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.

Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще — дезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі.

Токсичні речовини. Що робити при отруєнні невідомою речовиною — читайте у спецвипуску від проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:

  • вимити все гарячою водою з мийним засобом;
  • промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами;
  • облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо.

Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:

  • видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності;
  • очистіть поверхню від бруду та мулу;
  • помийте упаковки гарячою мильною водою;
  • ополосніть її чистою безпечною водою;
  • промийте окропом;
  • додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб;
  • ці консерви потрібно спожити якомога швидше.

Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно.

Джерело: МОЗ


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

Матеріали до теми