...

Готуємо соціальні заклади до опалювального сезону


Готуємо соціальні заклади до опалювального сезону

З метою організації безпечних та здорових умов праці в опалювальний період на робочих місцях працівників, які обслуговують, виконують роботи у котельному господарстві, роз’яснюємо вимоги чинного законодавства з питань охорони праці, щодо експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки (котли).

Відповідно до вимог статті 21 Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Порядок отримання дозвільних документів визначено у Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 26.10.2011 р. № 1107, із змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 р. № 77.

При експлуатації котлів, з високотемпературним органічним теплоносієм теплопродуктивністю понад 0,1 МВт роботодавець отримує дозвіл на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно до пункту 6 групи А Переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 р. № 77.

Системи газопостачання природним і зрідженим газом суб’єктів господарювання, а також газовикористовуюче обладнання потужністю понад 0,1 МВт експлуатується на підставі Декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, яка подається роботодавцем до територіального органу Держпраці не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки (п. 4 групи Б Переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 р. № 77).

Вимоги щодо організації безпечної експлуатації теплосилового, механічного, паливного і водопідготовчого обладнання, теплових мереж, теплових пунктів, тепловикористовувальних установок та опалювальних котелень встановлені у Правилах охорони праці під час експлуатації тепломеханічного обладнання електростанцій, теплових мереж і тепловикористовувальних установок, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 02.12.2013 р. № 892.

Експлуатація обладнання, що працює під тиском, вищим 0,5 бар, а саме:

  • опалювальні котли теплопродуктивністю більше 0,1 МВт;
  • парові, водогрійні і пароводогрійні котли;
  • котли-бойлери, а також автономні пароперегрівачі і економайзери;
  • бойлери;
  • енерготехнологічні котли (парові та водогрійні, в тому числі содорегенераційні котли);
  • котли-утилізатори (парові та водогрійні);
  • котли парові та рідинні, які працюють з високотемпературними органічними теплоносіями здійснюється відповідно до Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 05.03.2018 р. № 333.

Вимоги безпечної експлуатації газопроводів і установок, що використовують газ, котельні, встановлені в Правилах безпеки систем газопостачання, затверджені наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України 15.05.2015 р. № 285 (розділ 3 глави V).

Перед початком опалювального сезону актуальним є питання проведення щорічного спеціального навчання з питань охорони праці для операторів котелень та машиністів (кочегарів) котелень, що передбачено Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженим наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці 26.01.2005 р. № 15.

Просимо врахувати вищезазначені норми чинного законодавства суб’єктами господарювання під час підготовки котельного господарства до опалювального періоду.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...