Генератори для дому: що потрібно знати перед тим, як їх придбати


Генератори для дому: що потрібно знати перед тим, як їх придбати

У звʼязку із частим відключенням електроенергії в Україні таке обладнання як генератор вже не є елементом розкоші, а скоріш річ першої потреби. Перебування без електроенергії протягом тривалого часу негативно позначається на багатьох робочих процесах, і на якості нашого життя в цілому. Зараз генератори використовують не лише на великих підприємствах, а й у домашніх умовах, щоб забезпечити оселю електрикою, мати можливість приготувати їжу та інше.

З великим попитом на ринку зʼявилась велика кількість різних моделей обладнання. Та людині, що раніше ніколи не використовувала таку техніку, може бути важко вибрати відповідний варіант.

Читайте також: Безпека під час використання електрогенераторів: пам’ятка від Держпраці

На що варто звертати увагу при купівлі генератора

Генератори електричного струму повинні відповідати вимогам нормативних документів, зокрема:

  • Технічному регламенту безпеки машин, затвердженого постановою КМУ від 30 січня 2013 року № 62;
  • Технічному регламенту з електромагнітної сумісності обладнання, затвердженого постановою КМУ від 16 грудня 2015 року № 1077;
  • Технічному регламенту шумового випромінювання у навколишнє середовище від обладнання, що використовується ззовні приміщень, затвердженого постановою КМУ від 4 грудня 2019 року № 1186.

Відповідно до вищевказаних Технічних регламентів виробники в обов’язковому порядку складають декларацію про відповідність і наносять знак відповідності технічним регламентам.

Генератор повинен супроводжуватися інструкціями та інформацією про будь-які особливі запобіжні заходи, яких необхідно вжити під час його складання, монтажу, обслуговування або використання. Обов’язковою вимогою є маркування типу, номера партії чи серійного номера або іншого елемента, який дає змогу ідентифікувати продукцію.

Читайте також: До уваги продавців генераторів: імпортовані без ПДВ генератори й акумулятори не можна продати без ПДВ

Також на генераторах має вказуватися найменування виробника, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстрована торговельна марка (знак для товарів і послуг) та контактна поштова адреса на продукції.

В адресі повинне зазначатися одне місце, за яким можна зв’язатися з виробником. Контактні дані наводяться згідно з вимогами Закону України від 25 квітня 2019 року № 2704-VIII «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Щоб уберегти себе від неякісного обладнання, радимо купувати генератори в спеціалізованих магазинах та офіційних дистриб’юторів.

Джерело: Управління Держпраці

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Статзвітність 2025 року
Держстат оприлюднив проєкти: Альбому форм державних статистичних спостережень (завантажити). У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2025 рік ...
На Одещині є ризик забруднення водойм через повені у сусідніх країнах
Через несприятливі погодні умови, що спостерігаються у Молдові, Румунії, Польщі та Чехії, існує загроза забруднення поверхневих водойм. Це стосується річок ...
Право працівника не працювати під час повітряної тривоги
Ракетні обстріли та пов’язані з ними повітряні тривоги стали невід’ємною частиною життя українців уже понад два з половиною роки. Люди ...
З 18 вересня запрацює єДозвіл для підприємств
Починає роботу Єдина державна електронна система дозвільних документів (єДозвіл). Вже 18 вересня підприємцям стане доступна перша електронна послуга. Проєкт єДозвіл ...