...

Електронний документообіг з охорони праці: проєкт порядку знову доопрацювали


Електронний документообіг з охорони праці: проєкт порядку знову доопрацювали

Профспілки вдруге оприлюднили для обговорення доопрацьований проєкт Порядку впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці.

Вперше його було опубліковано у лютому 2021 року, про що ми розповідали тут. А перше доопрацювання відбулося у квітні (про це тут).

Що доопрацьовано цього разу, профспілки, на жаль, не вказали.

За проєктом, цей Порядок буде обов’язковим для всіх роботодавців, які шляхом видання відповідного наказу прийняли рішення щодо впровадження електронного документообігу документів, створення та використання яких передбачено нормативно-правовими актами з охорони праці (далі — НПАОП).

Одночасно з прийняттям цього рішення роботодавець зобов’язаний затвердити:

  • перелік документів, ведення яких передбачається у електронній формі (далі — Перелік);
  • порядок створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, оброблення, використання та знищення документів, зазначених у Переліку.

У разі прийняття рішення про організацію електронного документообігу документів, створення та використання яких передбачено НПАОП, роботодавець зобов’язаний забезпечити:

  • строк зберігання електронних документів у сфері охорони праці, не менший від строку, встановленого для відповідних документів, визначених НПАОП, у тому числі шляхом використання електронних підписів у форматі, придатному для тривалого архівного зберігання;
  • можливість вільного ознайомлення працівників з документами, якщо така можливість передбачена НПАОП;
  • надання посадовим особам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці та його територіальних органів у передбачених законодавством випадках примірників електронних документів, які відповідають вимогам до форматів даних електронного документообігу, встановлених законодавством.

У випадках, коли відносно документів, віднесених до Переліку, НПАОП або визначеної ними форми документу передбачено проставлення особистого підпису визначеної НПАОП особи, накладається електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису такої особи.

Згідно з проєктом цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Джерело: Дебет-Кредит

Матеріали до теми


Про страхові виплати від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання за новим Порядком
Постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1 затвердили Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат ...
Електронний документообіг в охороні праці: нові інструменти для роботодавців у часи війни
В умовах війни особливого значення для роботодавців набувають нові інструменти, що дають можливість, у тому числі, віддалено ухвалювати необхідні рішення ...
Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану: який бізнес в зоні ризику
Кабмін 8 березня прийняв Постановою № 261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного ...