Чи потрібна атестація робочого місця двірника?


Чи потрібна атестація робочого місця двірника?

Чи проводиться атестація робочого місця за умовами праці двірника до функціональних обов’язків якого входить прибирання прибудинкових територій житлового масиву?

Незважаючи на мороз, дощ, вітер чи інші несприятливі погодні умови двірники щоранку прискіпливо оглядають свою територію, визначаючи обсяги та види робіт на день.

Важка праця не лякає двірників, хоч доводиться працювати по вісім годин щодня вручну. Взимку за день двірник прибирає сніг біля двох-трьох будинків, восени прибирає тут листя, влітку впорядковує клумби та наводить благоустрій біля сміттєзбірних контейнерів.

У Конституції України закріплене право кожного громадянина на працю. При цьому передбачено, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці. Згідно ст.153 КЗпПУ забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган.

Під умовами праці розуміється сукупність факторів виробничого середовища, що впливають на здоров’я і працездатність людини в процесі праці. Шкідливі виробничі фактори – це виробничі фактори, вплив яких на працівника за певних умов призводить до захворювання або зниження працездатності. Чинними законодавчими актами передбачено пільги та компенсації за роботу у важких та шкідливих умовах праці –безплатне забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочену тривалість робочого часу, щорічну додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці в підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

З ухваленням постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» віднесення робіт до категорії із шкідливими і важкими умовами праці та визначення права працівників на пільги і компенсації за роботу в цих умовах провадиться на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці.

Відповідно до п. 4 цього Порядку атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Правовою основою для проведення атестації робочих місць за умовами праці є чинні законодавчі та нормативні акти з питань охорони і гігієни праці. Списки № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посаді показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від24.06.2016 № 461, Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1290, Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 № 163, тощо.

Оскільки професія «двірник» жодним із названих нормативно-правових актів не передбачена, тобто ця професія не віднесена до робіт із шкідливими і важкими умовами праці, тому працівники за цією професією правом на пільги та компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці не користуються і проводити атестацію відповідних робочих місць за умовами праці немає потреби.

Автор: головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Чумак

Джерело: Новини Полтавщини

Матеріали до теми


Про інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці
Працівниками управління інспекційної діяльності у Полтавській області здійснені інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці. Посадових осіб поінформовано, ...
Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення
Атестація робочих місць за умовами праці – комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що ...
Про гігієну праці — фахівцям обласної стоматологічної поліклініки
Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській ...
Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці
В ході інформаційних заходів фахівцями Управління інспекційної діяльності у Полтавській області посадовим особам донесені вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих ...