Чи поширюються повноваження Держпраці на припинення незаконного будівництва під високовольтною лінією електропередачі (ЛЕП)?


Чи поширюються повноваження Держпраці на припинення незаконного будівництва під високовольтною лінією електропередачі (ЛЕП)?

Відповідно до Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 р. № 209 (далі — Правила), електричними мережами, які підлягають охороні згідно з Правилами, вважаються трансформаторні підстанції, розподільні пункти і пристрої, струмопроводи, повітряні лінії електропередачі, підземні і підводні кабельні лінії електропередачі та споруди, які до них належать.

Також відповідно до Правил в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, у тому числі забороняється будувати житлові, громадські та дачні будинки.

Згідно з Правилами енергопідприємства видають письмові дозволи, у тому числі на використання охоронних зон підприємствам і приватним особам, які виконують будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію будинків та споруд поблизу електричних мереж — за умови наявності у проектно-кошторисній документації заходів щодо збереження електричних мереж.

Відповідно до пункту 4 Положення про Державну інспекцію енергетичного нагляду України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2018 р. № 77, Держенергонагляд відповідно до покладених на нього завдань, здійснює державний енергетичний нагляд, у тому числі за:

  • електричними установками і мережами учасників ринку (крім споживачів);
  • дотриманням учасниками ринку (крім споживачів) вимог правил та інших нормативно-правових актів і нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних станцій і мереж, технічного стану електричних установок і мереж.

Питання проектування, будівництва, ведення технічного нагляду за будівництвом та прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, визначаються державними будівельними нормами, Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Нагляд за дотриманням вимог Правил не належать до компетенції Держпраці.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...