Чи має право на пільги і компенсації за шкідливі умови праці кухонний робітник?


Чи має право на пільги і компенсації за шкідливі умови праці кухонний робітник?

Відповідно до статті 7 Закону України «Про охорону праці» працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно – оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

Порядок надання зазначених пільг і компенсацій встановлюється законодавчими та нормативно – правовими актами України.

З ухваленням постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.92 № 442 «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці», віднесення робіт до категорії із шкідливими і важкими умовами праці та визначення права працівників на пільги і компенсації за роботу в цих умовах провадиться на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці.

Відповідно до п.4 цього Порядку атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором , але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Правовою основою для проведення атестації робочих місць за умовами праці є чинні законодавчі та нормативні акти з питань охорони і гігієни праці, Списки № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 461; Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. №1290 (зі змінами); Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001р. № 163 (зі змінами) та інші.

Наявність виробництва, роботи, професії, посади хоча б в одному із названих документів, дає право працівникові на пільги і компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці – за результатами атестації робочих місць.

Оскільки кухонні робітники жодним із названих нормативно – правових актів не передбачені, тобто їх робота не віднесена до робіт із шкідливими і важкими умовами праці, тому працівники за цією професією правом на пільги та компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці не користуються і проводити атестацію відповідних робочих місць за умовами праці немає потреби.

Професія «кухонний робітник» міститься у чинному Національному класифікаторі України ДК 003: 2010 «Класифікатор професій» (перевидання Класифікатора професій 1995 і 2005 р., зі змінами та доповненнями), затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. №327. Професія «кухонний робітник» відноситься до найпростіших професії, а саме «підсобні робітники та прибиральників в конторах, готелях та інших установах» – код 9132. Згідно Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 65 «Торгівля та громадське харчування», кухонний робітник виконує роботу по доставці напівфабрикатів та сировини, відкриває бочки, ящики, мішки з продуктами, відкупорює склянки та жерстяні консервні банки, вивантажує продукцію з тари, транспортує сировину, напівфабрикати, продукти, посуд, інвентар, тару, доставляє готову продукцію до місця роздачі, тощо.

Остаточне рішення щодо проведення атестації конкретного робочого місця ухвалює атестаційна комісія підприємства (установи) з урахуванням умов праці та характеру виконуваних робіт конкретного робітника.

Роз’яснення надала головний державний інспектор Управління  Держпраці у Полтавській області Гаркава Наталія Володимирівна.

Джерело: Новини Полтавщини

Матеріали до теми


Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Порядок розслідування страхових випадків: пропозиції змін від Мінекономіки
На сайті Мінекономіки оприлюднено такі документи: проєкт наказу Мінекономіки, Мінфіну, Міністерства внутрішніх справ України “Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та ...