Біозахист та біобезпека: Україна перейматиме підходи до впровадження системи «єдиного здоров’я» за британською моделлю


Біозахист та біобезпека: Україна перейматиме підходи до впровадження системи «єдиного здоров’я» за британською моделлю

Профілактика інфекційних хвороб з урахуванням епідситуації та прогнозів на основі комплексного підходу — «єдине здоров’я» — передбачена Стратегією забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту населення до 2025 року. В системі громадського здоров’я принцип «єдине здоров’я» допомагає вчасно виявити та запобігти основним видам загроз, які можуть спровокувати спалахи чи масові захворювання людей. Зокрема, зоонозні захворювання (передаються людині від тварин), стійкість до антибіотиків, трансмісивні захворювання та транскордонні загрози.

Сучасні загрози та поява нових ризиків глобального характеру вимагають оперативної відповіді та спільних зусиль країн щодо протидії біологічним загрозам. Більшість нових зоонозних інфекційних захворювань нерозривно повʼязані з діяльністю людини, включаючи зміни в екосистемах, урбанізацію, міжнародну торгівлю та переміщення людей. Принцип «єдине здоров’я» дає розуміння природи кожного зоонозного захворювання, що виникає, щоб провести оцінку ризику й розробити плани реагування та контролю від регіонального до глобального рівнів.

 

«Україна продовжує реалізацію національної стратегії та перейматиме досвід британської системи, зокрема впроваджуватиме дієві механізми, які стосуються обміну інформації щодо стану навколишнього середовища, обміну інформацією про випадки захворювання як між органами та закладами ветеринарної медицини і закладами охорони здоров’я всередині країни, і з іншими державами. Інтеграція міжнародного досвіду дозволить підсилити та адаптувати систему моніторингу і лабораторного контролю за ймовірними спалахами до європейських стандартів, зокрема, і під час роботи над змінами до чинних протоколів та планів реагувань», — пояснив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Єдине здоровʼя» — це спільний, багатосекторальний та трансдисциплінарний підхід, що працює на місцевому, регіональному, національному та глобальному рівнях з метою досягнення оптимальних результатів щодо здоровʼя, визнаючи взаємозвʼязок між людьми, тваринами, рослинами та їхнім спільним місцем «проживання» та станом навколишнього середовища. Інтеграція цього підходу до системи громадського здоров’я дозволяє:

  • запобігти спалахам зоонозних захворювань серед тварин і людей;
  • підвищити безпеку харчових продуктів;
  • зменшити випадки інфекційних захворювань, стійких до протимікробних препаратів;
  • посилити контроль на рівні країн та глобальну безпеку у галузі охорони здоровʼя;
  • захистити та зберегти біорізноманіття.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 0 (800) 219-977 

Попри те що національна стратегія та операційний план дій були прийняті до повномасштабного вторгнення, робота над трансформацією та посиленням системи громадського здоров’я у частині підходів «єдиного здоров’я» впроваджується поетапно.

Прийнятий Закон України від 6 вересня 2022 року № 2573-IX «Про систему громадського здоров’я» запроваджує комплексний підхід «Єдине здоров’я», який має сприяти кращій комунікації між службою охорони здоров’я та органами безпеки харчових продуктів і ветеринарії та службами моніторингу стану навколишнього середовища. Закон також чітко передбачає розвиток та забезпечення обміну інформацією про випадки інфекційних хвороб, спільних для тварин і людей, між органами та установами ветеринарної медицини та закладами охорони здоров’я.

Журнал реєстрації перевірок
Для довідок: 0 (800) 219-977

Довідка: під час вивчення комплексного підходу «єдине здоров’я», який діє у Великобританії, фахівці сфери громадського здоров’я дослідили систему обміну інформацією про випадки інфекційних хвороб, спільних для тварин і людей, між органами та установами ветеринарної медицини й закладами охорони здоров’я. А також протоколи та плани реагування на ймовірні спалахи і загрози транскордонного характеру та систему функціонування і забезпечення лабораторного контролю, як під час випадків захворювань, так і у режимі моніторингу загроз.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: 0 (800) 219-977

Джерело: МОЗ

Розроблення документів із цивільного захисту

Матеріали до теми


Зберегти ментальне здоров’я і не кинути роботу: як журналісти протистоять вікарній травмі й що радять психотерапевти
Що допоможе опанувати негативні емоції і стани після роботи над складним матеріалом Українські журналісти щодня висвітлюють страшні події війни та ...
Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув законопроєкти щодо маркування, паралельного імпорту лікарських засобів та самоврядування в сфері охорони здоров’я
Комітет на засіданні 3 травня 2024 року розглянув та підтримав два важливих законопроєкти, присвячені регулюванню питань щодо маркування лікарських засобів ...