Безпека під час роботи з лазерами


Безпека під час роботи з лазерами

Лазери широко застосовуються в інженерній геодезії, під час топографічної зйомки, у військовій справі, в навігації, астрономічних дослідженнях та інших сферах. Зокрема, лазерна обробка металів дозволяє виготовляти складні контури, тому її можна використовувати для виробництва високоточних деталей і конструкцій незвичайних форм.

Проте робота з лазерами потребує дотримання заходів безпеки. В імпульсних лазерних установках має бути передбачене екранування світла імпульсних ламп накачування та ультрафіолетового випромінювання газового розряду. Для зменшення впливу імпульсного шуму рекомендується акустична ізоляція конденсаторних батарей.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Лазерні установки повинні бути обладнані блокувальними пристроями, що перешкоджають доступу персоналу в межі небезпечної зони під час роботи лазерів, і світлозвуковою сигналізацією, що сповіщає персонал про небезпеку. Керування лазерною установкою слід максимально автоматизувати.

Робота з лазером дозволяється тільки особам, що досягли 18-літнього віку, пройшли медичний огляд, а також навчання й інструктаж на робочому місці.

Джерело: Управління Держпраці

Передплата 2024

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...