Безпечна експлуатація вантажопідіймальних кранів


Безпечна експлуатація вантажопідіймальних кранів

Вантажопідіймальний кран — це машина циклічної дії, призначена для підіймання та переміщення в просторі вантажу, підвішеного за допомогою гака чи утримуваного іншим вантажозахоплювальним органом.

Вантажозахоплювальні органи можуть містити додаткові пристрої для обертання вантажу, заспокоювачі розгойдування вантажу тощо, згідно з Правилами охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, затвердженими наказом Мінсоцполітики України від 19.01.2018 р. № 62.

Відповідно до Переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 03.02.2021 р. № 77, вантажопідіймальні крани зараховуються до об’єктів підвищеної небезпеки. На виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки необхідно отримання дозволу, який видається територіальним органом Держпраці. Проте слід зазначити, що у зв’язку з теперішнім станом, строк дії документів дозвільного характеру на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки та на виконання робіт підвищеної небезпеки, який закінчився в період дії воєнного стану, автоматично продовжується на період дії воєнного стану і протягом одного місяця після його припинення чи скасування.

Випадки, в яких здійснюється пуск кранів у роботу на підставі рішення про можливість їх експлуатації, прийнятого працівником, який здійснює нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією обладнання, можуть бути такими:

  • введення в експлуатацію нововиготовленого чи новопридбаного обладнання;
  • перерви в експлуатації більш ніж 12 місяців;
  • після монтажу, пов’язаного із установленням обладнання на нове місце;
  • після модифікації (реконструкції або модернізації) обладнання;
  • після капітального ремонту обладнання;
  • після проведення періодичного технічного огляду (повного чи часткового), а також після проведення повного технічного огляду за ініціативою роботодавця;
  • після експертного обстеження, проведеного в разі закінчення призначеного строку служби (граничного строку експлуатації) або нового призначеного строку служби (продовжуваного строку безпечної експлуатації) обладнання, а також у разі аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру, за ініціативою власника тощо;
  • заміни на мобільних підйомниках лебідок, обмежувача граничного вантажу, стріли або її секцій, заміни зношених канатів і ланцюгів, а також у разі їх перепасування;
  • після установлення змінного стрілового обладнання або заміни стріли вантажопідіймальних кранів;
  • після заміни несучих або вантових канатів кабельних кранів.

Крани підлягають первинному, періодичному та позачерговому технічному огляду. А в разі закінчення призначеного строку служби (граничного строку експлуатації) або нового призначеного строку служби (продовжуваного строку безпечної експлуатації) вантажопідіймального крана, перед модифікацією (реконструкцією або модернізацією) обладнання з метою визначення можливості її проведення, аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру, з метою визначення можливості відновлення, чи за ініціативою власника, проводиться експертне обстеження.

Утримання в справному стані та безпечна експлуатація обладнання забезпечується шляхом організації нагляду, технічного обслуговування, технічного огляду та ремонту власними силами або укладанням договору з іншим суб’єктом господарювання на виконання зазначених робіт. Наказом про призначення працівника, відповідального за утримання обладнання у справному стані, призначається відповідальна особа.

Машиністи вантажопідіймальних кранів і машин, підйомників перед початком роботи зобов’язані здійснювати огляд і перевірку механізмів, металоконструкцій (доступних для огляду), приладів і пристроїв безпеки, для чого має бути виділений необхідний час. Обсяг огляду та перевірок установлюється інструкціями з охорони праці для машиністів вантажопідіймальних кранів і машин, підйомників, розробленими суб’єктом господарювання з урахуванням вимог настанов з експлуатації кранів і машин, підйомників. Результати огляду та перевірки машиністи записують у вахтовий журнал машиніста вантажопідіймального крана, машини, підйомника.

Під час роботи вантажопідіймального крана чи машини має бути встановлений порядок обміну умовними сигналами між стропальниками та машиністами кранів. Дозволяється подавати словесні сигнали (голосом), якщо відстань між стропальником і машиністом крана не перевищує 10 м. Під час зведення споруд заввишки більше 36 м має застосовуватися двосторонній радіо- або телефонний зв’язок. Якщо зона, що обслуговується вантажопідіймальним краном чи машиною, повністю не має огляду з кабіни, а між машиністом і стропальником відсутній радіо- або телефонний зв’язок, для передавання сигналів машиністу крана повинен бути призначений працівником, відповідальним за безпечне проведення робіт, сигнальник з числа стропальників. У разі обслуговування одного крана двома або більше сигнальниками один із них призначається старшим.

На цю тему публікували:

Джерело: Журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Санітарні норми виробничих приміщень: вказівки лікаря з гігієни праці щодо роботи в спеку
Лікар відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності, в межах своїх повноважень інформує щодо ...