...

Пристібатися всім обов’язково або штраф 850 гривень: зареєстровано новий законопроект


Пристібатися всім обов’язково або штраф 850 гривень: зареєстровано новий законопроект

Можна врятувати 630 життів щороку – заявляють автори законопроекту, який посилює відповідальність за непристебнутий ремінь безпеки в машині.

Експерти Центру демократії та верховенства права в рамках адвокаційної кампанії «За безпечні дороги» розробили законопроект, покликаний посилити відповідальність за ігнорування ременів безпеки водієм та пасажирами на всіх місцях у авто, включаючи пасажирів позаду, підвищити штраф за таке порушення до 850 гривень.

Відповідний проект закону №8492 «Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами)» був зареєстрований 18 червня.

За  дослідженнями кампанії «За безпечні дороги» в Україні рівень користування ременями безпеки є одним із найнижчих у Європі, говорить Олеся Холопік, координаторка кампанії. «Він становить 15% — лише у 15% випадків водій користується ременем безпеки.  Якщо говорити про пасажирів, рівень користування ще нижчий.

Ремінь безпеки – це один із тих пасивних засобів безпеки на дорогах, які щоденно можуть рятувати життя та зберігати здоров’я українців». Зараз штраф за нехтування пасками безпеки та мотошоломів становить три неоподатковані мінімуми – 51 гривню. «Держава ніби дає сигнал водіям: це порушення незначне — можете порушувати. Це створює в водіїв хибне уявлення, що пристібатись – це не обов’язково. Одна з цілей законопроекту про підвищення відповідальності – зміна поведінки учасників дорожнього руху».

Джерело: Громадське радіо

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...
Закон про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України не встановлює правомірність незаконного поводження з боєприпасами
Цей закон не звільняє від відповідальності за придбання і зберігання боєприпасів вдома без дозволу, зазначив Верховний Суд. Положення Закону України ...