Вимоги з електробезпеки для фахівців сфери IT


Вимоги з електробезпеки для фахівців сфери IT

Комп’ютерна техніка належить до категорії електротехнічних пристроїв загального призначення та не підпадає під поняття «електроустановка», яке наведено у «Правилах безпечної експлуатації електроустановок споживачів», затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 09.01.1998 р. № 4 (далі — Правила № 4). У зв’язку з цим на ІТ-фахівців не поширюються вимоги, які передбачені Правилами № 4 для електротехнічного персоналу.

Водночас, враховуючи те, що комп’ютерна техніка підключається до електромережі, не можна виключати ураження працівника електричним струмом, якщо система електромережі не буде відповідати вимогам Правил улаштування електроустановок, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 21.07.2017 р. № 476.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: 0 (800) 219-977

 

Вимоги безпеки під час роботи з комп’ютерною технікою

Загальні вимоги безпеки щодо до комп’ютерної техніки викладені у відповідних ДСТУ ЕN, а саме:

  • ДСТУ EN 60950-1:2015 «Обладнання інформаційних технологій. Безпека. Частина 1. Загальні вимоги» (далі — ДСТУ EN 60950-1:2015);
  • ДСТУ EN 62368-1:2017 «Обладнання аудіо-, відео-, інформаційних та комунікаційних технологій. Частина 1. Вимоги щодо безпеки»;
  • ДСТУ EN 60335-1:2017 «Прилади побутові та аналогічні електричні. Безпека. Частина 1. Загальні вимоги»;
  • ДСТУ EN 61140:2019 «Захист від ураження електричним струмом. Загальні аспекти щодо установок та обладнання» (далі — ДСТУ EN 61140:2015);
  • ДСТУ EN 41003:2014 «Обладнання, яке підключають до телекомунікаційних мереж та/або кабельних розподільчих систем. Додаткові вимоги щодо безпеки».

Вимоги безпеки, викладені в цих ДСТУ ЕН щодо уникнення можливого ураження електричним струмом, знайшли відображення в пунктах 4.1, 4.2, 4.4–4.10 Примірної інструкції з охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 05.09.2013 р. № 443 (далі — Примірна інструкція № 443).

Вони передбачають, що:

  1. Уся комп’ютерна техніка (електронно-обчислювальні машини, екранні та периферійні пристрої, апарати управління, контрольно-вимірювальні прилади) за виконанням і ступенем захисту має відповідати класу І[1] та мати апаратуру захисту від струму короткого замикання.
  2. Лінії комп’ютерної електромережі повинні:
  • бути розраховані на відповідне навантаження електричним струмом та захищені негорючою ізоляцію;
  • виконуватися як окрема групова трипровідна мережа шляхом прокладання фазового, нульового робочого та нульового захисного провідників. Нульовий захисний провідник використовується для заземлення (занулення) електроприймачів;
  • передбачати прокладання нульового захисного провідника від стійки групового розподільного щита, розподільного пункту до розеток електроживлення.

Журнал реєстрації перевірок
Для довідок: 0 (800) 219-977

  1. До одного контактного затискача не повинні підключатися на щиті нульовий робочий та нульовий захисний провідники.
  2. Необхідно встановлювати аварійний резервний вимикач, який може повністю вимкнути електричне живлення приміщення (крім освітлення) у приміщенні, де одночасно експлуатуються понад п’ять електронно-обчислювальних машин ЕОМ з окремими екранними та периферійними пристроями на помітному та доступному місці.
  3. Не можна підключати комп’ютерну техніку до звичайної двопровідної електромережі.
  4. Необхідно підключати комп’ютерну техніку до електромережі тільки за допомогою справних штепсельних з’єднань і електророзеток заводського виготовлення. У них, крім контактів фазового та нульового робочого провідників, мають бути спеціальні контакти для підключення нульового захисного провідника.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 0 (800) 219-977 

 

Вимоги до охорони здоров’я

Вимоги охорони здоров’я при роботі з візуальними дисплейними терміналами усіх типів вітчизняного та зарубіжного виробництва на основі електронно-променевих трубок, що використовуються в електронно-обчислювальних машинах, визначають «Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин», затверджені постановою головного держаного санітарного лікаря України від 10.12.1998 р. № 7 (далі — ДСНП № 7).

 

Згідно з ДСНП № 7, для забезпечення захисту оператора та досягнення нормованих рівнів випромінювань при роботі з електронно-обчислювальними машинами та екранними пристроями рекомендовано застосування таких засобів індивідуального захисту: екранних фільтрів, локальних світлофільтрів (засоби індивідуального захисту очей) та інших засобів захисту, які пройшли випробування в акредитованих лабораторіях.

Роботодавець повинен за рахунок тривалості робочої зміни організувати внутрішні регламентовані перерви для відпочинку відповідно до вимог ДСНП № 7, а саме:

  • для операторів електронно-обчислювальних машин (далі — ЕОМ), залежно від характеру праці, — такі внутрішньозмінні режими праці та відпочинку: для розробників програм із застосуванням ЕОМ регламентовані перерви в роботі тривалістю 15 хв. після кожної години роботи за екранним пристроєм (далі — ЕП);
  • для операторів комп’ютерного набору — 10 хв. після кожної години роботи за ЕП;

для операторів ЕОМ з іншим характером праці — 15 хв. через кожні дві години роботи з використанням ЕП.

У всіх випадках, коли через виробничі обставини не можливо застосувати регламентовані перерви, тривалість безперервної роботи з ЕП не повинна перевищувати 4 год.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Відповідно до вимог розд. ІІ, п. 2, 6 Вимог № 207, роботодавець повинен забезпечити навчання й перевірку знань працівників з питань охорони праці та безпечного використання ЕП до початку роботи з ними, а також у випадках модифікації та організації роботи обладнання.

Крім того, він повинен забезпечити за свій рахунок проведення медичних оглядів працівників відповідно до вимог «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 р. № 246 (далі  — Наказ МОЗ № 246).

Шкідливі та небезпечні фактори виробничого середовища

Згідно з п. 5.2.4 «Переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язковий попередній (періодичні) медичний огляд працівників», наведеним у додатку 4 Наказу МОЗ № 246, під час роботи на комп’ютері працівник підпадає під дію неіонізованого випромінювання, і користувачі персональних електронно-обчислювальних машин з відеотерміналом (ЕП) проходять періодичні медогляди 1 раз на рік.

Як бачимо, розд. ІІ, п. 2 Вимог № 207 не передбачає проведення інструктажів з питань охорони праці. Водночас робота з будь якою технікою, включно з комп’ютерною, відповідно до п. 6.1 «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 р. № 15, передбачає проведення інструктажів з питань охорони праці. Для цього необхідна інструкція з охорони праці щодо відповідних вимог безпеки до ІТ-фахівців.

 

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Для розроблення такої інструкції з охорони праці рекомендую використати «Примірну інструкцію з охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин», затверджену наказом Міністерства доходів і зборів України від 05.09.2013 р. № 443 та правила користування (настанову з експлуатування) від заводу-виробника.

 

Читати статтю повністю

 

Перейдіть до Живого журналу, щоб завантажити зразки документів:

  • Додаток 1. Посадова інструкція для системного адміністратора
  • Додаток 2. Наказ про затвердження навчального плану та навчальної програми
  • Додаток 3. Навчальний план та програма навчання ІТ
  • Додаток 4. Наказ про затвердження Інструкції з охорони праці при роботі з ЕОМ
  • Додаток 5. Інструкція з охорони праці при роботі з ЕОМ

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Передплата 2024

Георгій Лесенко
Георгій Лесенко
Експерт з охорони праці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...