Безпечні умови праці працівників, які виконують роботу дистанційно


Безпечні умови праці працівників, які виконують роботу дистанційно

Робота в офісі та дистанційно – принципово різні способи організації праці. Через воєнний стан та необхідність заходів безпеки під час повітряних тривог пропонуємо розібратись, як організувати безпечні умови праці для тих, хто працює дистанційно.

Загальне правило дистанційної роботи відображене у статті 14 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці» (далі –  Закон № 2694), а саме: у разі виконання роботи за трудовим договором про дистанційну роботу працівник самостійно несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на обраному робочому місці.

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 067-317-5886 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

 

Яка відповідальність роботодавця

За що саме відповідає роботодавець? Це передбачено нормами статті 13 Закону № 2694, а також статтею 60-2 Кодексу законів про працю України.

По-перше, роботодавець зобов’язаний систематично проводити інструктаж працівника з питань охорони праці і протипожежної безпеки в межах використання таким працівником обладнання та засобів, рекомендованих або наданих роботодавцем.

По-друге, роботодавець несе відповідальність за безпечність і належний технічний стан обладнання та засобів виробництва, що передаються працівнику для виконання дистанційної роботи.

Таким чином, фактично обов’язки роботодавця із забезпечення охорони праці дистанційним працівникам обмежуються проведенням інструктажів та переданням обладнання в належному стані.
Очевидно, що в цілях безпеки життя та здоров’я працівника під час повітряних тривог критичне значення матимуть саме якісно розроблені та своєчасно проведені інструктажі роботодавця з охорони праці.

 

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 067-317-5886 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

З урахуванням цього, роботодавцю найбільш доречним є розробити окрему інструкцію з охорони праці про дії дистанційного працівника під час оголошення повітряної тривоги. Водночас варто взяти до уваги той факт, що в разі дистанційної роботи працівник може працювати з будь-якого місця. Тому слід узагальнити рекомендації про дії особи, якщо тривога застала вдома, на вулиці чи певному громадському закладі.

Із такою інструкцією працівника слід ознайомити, а також провести інструктаж з охорони праці залежно від виду (позаплановий, цільовий тощо), як цього вимагають норми Закону № 2694. Нагадаємо також, що інструктаж може проводитись дистанційно, зокрема шляхом відеозв’язку.

Ірина Шапошнікова, адвокат

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити 0 (800) 219-977

Джерело: ВИЩА ШКОЛА АДВОКАТУРИ


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...