...

Використання сучасних технологій для надання домедичної допомоги у деяких країнах світу


Використання сучасних технологій для надання домедичної допомоги у деяких країнах світу

Надання якнайшвидшої допомоги хворим та постраждалим на догоспітальному етапі є надзвичайно важливим для будь-якого суспільства, оскільки навіть у добре фінансованих та якісно організованих системах невідкладної допомоги прибуття на виклик може бути занадто тривалим (з огляду на кожну конкретну ситуацію), особливо у сільській місцевості.

Вчасне розпізнавання невідкладного стану, швидке реагування, надання допомоги, якісне проведення реанімаційних заходів є тими критичними факторами, які визначають рівень летальності на догоспітальному етапі. У таких ситуаціях надзвичайно важливою є роль людей, які володіють навичками надання домедичної допомоги. Додаткові можливості для їх реалізації може надати сучасний світ технологій.

Розвиток та широке впровадження сучасних технологічних рішень дозволяють покращити систему надання допомоги та зробити її більш ефективною не тільки для медичного персоналу, але й для людини без медичної освіти. Цифрові інструменти мають величезний потенціал для покращення можливостей більш точного діагностування невідкладних станів та покращення надання допомоги на догоспітальному етапі.

У таких країнах як Британія, США, Філіппіни, Канада та Австралія Товариство Червоного Хреста пропонує до використання спеціальний додаток, що допомагає пересічним громадянам надати ефективну домедичну допомогу. Додаток можна з легкістю завантажити та використовувати на будь-якому персональному девайсі. У ньому користувач зможе знайти потрібні йому алгоритми надання домедичної допомоги для різноманітних медичних випадків, які потребують негайного реагування. До того ж кожен алгоритм супроводжується навчальним відео і малюнками.

В екстрених випадках спеціальна програма допоможе вам викликати службу порятунку та покаже останній ваше місце знаходження завдяки геолокації. Програма додатково сповіщає людину про погодні умови її регіону та про необхідні запобіжні заходи при стихійних лихах. Додаток також має тестові завдання з домедичної допомоги, що забезпечує користувачу процес навчання у будь-який зручний для нього час.

Унікальні можливості використання гаджетів для полегшення проведення серцево-легеневої реанімації при раптовій смерті запропонували у Швеції. Так, центр реабілітації Каролінського інституту разом з Everbridge Company, створили спеціальний додаток «SMS LIFESAVER». Суть його використання полягає в тому, що мобільний додаток допомагає волонтерам, які пройшли курси надання серцево-легеневої реанімації (СЛР) та використання зовнішнього автоматичного дефібрилятора, отримати сигнал про раптову зупинку серця у людини, яка знаходиться в географічно-можливих межах їхньої досяжності та надати екстрену допомогу до приїзду швидкої допомоги. Після отримання сигналу про допомогу на телефон волонтера, програма спрямовує їх до найближчого дефібрилятора або до місця нещасного випадку. Зараз у Стокгольмі нараховують близько 13000 волонтерів, які можуть долучитися до використання цього додатка. За результатами дослідження, опублікованого в «New England Journal of Medicine» кількість людей, яким провели СЛР завдяки мобільному додатку збільшилось на 30%.

У Британії існує схожа програма «GOODSAM», яка вже об’єднала близько 40 000 волонтерів по всьому світу. Для того, щоб стати волонтером, потрібно зареєструватися у програмі, завантажити свою фотографію та додати сертифікат як доказ наявності спеціальної підготовки. Більше того, адміністрація додатку також створила спеціальний модуль «Instant-on-scene», що під час виклику, здійсненого абонентом, надсилає повідомлення для консультанта, який може спостерігати за ситуацією за допомогою відеокамери та надавати необхідні поради. Такі сучасні методи допомагають значно збільшити ефективність допомоги при раптовій зупинці серця та можуть використовуватися для допомоги і в інших невідкладних ситуаціях.

Для реалізації таких програм в Україні вкрай важливим є створення системи обов’язкового навчання з домедичної допомоги окремих категорій осіб без медичної освіти з отриманням відповідних сертифікатів, а також оснащення зовнішніми автоматичними дефібриляторами більшості громадських місць.

Ефективність надання допомоги залежить не тільки від навичок та вмінь, але і оснащення осіб, які її надають. З цією метою створюються нові комплектації аптечок, більш ефективні ніж класичні їх аналоги. Прикладом такої аптечки є «Mobilize Rescue Systems», створені однойменною американською компанією. Компанія представила 4 види аптечок, які відрізняються своїм наповненням і використовуються залежно від імовірної кількості постраждалих. Основним їх завданням є допомогти особам без медичної освіти надати допомогу згідно з протоколами American Heart Associacion, Tactical Emergency Casuality Care та American Collage of Surgeons.

Найбільша з них призначена для надання допомоги декільком постраждалим і оснащена планшетом з програмою оцінки стану постраждалого та надання допомоги відповідно алгоритмам. Програма надсилає рятувальнику питання з пропонованими відповідями «так» або «ні», використовує необхідні зображення для визначення локалізації кровотеч і надає поради на всіх інших етапах надання допомоги до прибуття швидкої допомоги. Крім цього, аптечка має засоби, необхідні для зупинки зовнішніх кровотеч, проведення іммобілізації, надання допомоги при опіках, серцевому нападі, отруєннях тощо.

Інший тип аптечки характеризується тим, що має сигналізацію для сповіщення про необхідність у наданні допомоги.

Аптечка третього типу, «Mobile rescue system», оснащена плечовими лямками і є зручною для перенесення.

Остання аптечка з цієї лінії — «Compact edical system» є невеликою за розмірами і зручною для індивідуального використання, однак не має планшету з програмою надання допомоги, однак замість цього компанія пропонує використовувати їх мобільний додаток. На сьогоднішній день компанія активно впроваджує аптечки у школах, на виробництві, в охоронних службах, громадських місцях тощо.

Ще однією модернізованою аптечкою є «GALE», розроблена американською компанією 19Labs у співпраці з багатьма медичними центрами та університетами США. Розробники позиціонують її як домашню аптечку, що допоможе надати домедичну допомогу у побутових умовах та місцях, віддалених від пунктів екстреної медичної допомоги.

Кожна аптечка має інтерактивний медичний довідник, що надає інформацію про алгоритми домедичної допомоги за окремими напрямами — допомога для новонароджених, дітей та дорослих. Додатково у програмі можна знайти симптоми різних екстрених медичних станів та викликати швидку допомогу або отримати консультацію лікаря за допомогою відеозв’язку. До складу аптечки входять засоби для проведення діагностики (тонометр, стетоскоп, пульсометр тощо). Результати оцінки стану (діагностики) можна надіслати лікарям за допомогою відповідної, завантаженої в аптечку, програми.

Отже, широке впровадження сучасних технологічних рішень, використання цифрових інструментів та мобільних додатків зумовлює широкі можливості їх застосування для покращення надання допомоги.

Такі інструменти не вимагають від користувача спеціальних медичних знань, можуть керувати як діагностичним процесом, так і вибором варіантів надання допомоги і мають перспективу їх використання для більш точного діагностування невідкладних станів та організації допомоги на догоспітальному етапі.

Використання досвіду провідних країн Європи та світу, інтеграція його у національну систему надання медичної допомоги допоможе врятувати життя тисячам українців.

Ірина Куковська, кандидат медичних наук, доцент ВДНЗ «Буковинський державний медичний університет»
Ігор Марценяк, кандидат медичних наук, асистент Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Олександр Ткач, начальник Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернівецької області

Джерело: Надзвичайна Ситуація+

Матеріали до теми


Рада ухвалила законопроєкт, що дасть змогу Міноборони формувати стандарти медичної допомоги на основі вимог НАТО
Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому проєкт Закону про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних Сил ...
Систему працевлаштування осіб з інвалідністю реформують за зразком розвинутих країн
Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів схвалив текст порівняльної таблиці до проєкту Закону про ...
Про мінімальні вимоги до робочих зон на будівельних майданчиках: брошура-пам’ятка від Держпраці
Відділом нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління Державної служби України ...