Робочий простір в офісі: працюємо без травм


Робочий простір в офісі: працюємо без травм
  1. Що таке «кумулятивний» прорив» і які дії провокують його виникнення
  2. На які нормативні документи треба звернути увагу
  3. Як забезпечити здоровий робочий простір в офісі: 9 простих кроків

У всьому світі використання персональних комп’ютерів (далі — ПК) на робочих місцях призводить до значного зростання дрібного виробничого травматизму та появи різних професійних захворювань. Тож не треба забувати, що робота на персональному комп’ютері є одним зі шкідливих виробничих факторів, який завдає шкоди здоров’ю офісного персоналу, та сконцентрувати увагу на профілактиці професійних захворювань.

Зверніть увагу! Основні проблеми зі здоров’ям, обумовлені впливами комп’ютерів і периферійної техніки, виникають в результаті кумулятивного травматичного ефекту, пов’язаного з тривалістю роботи за ПК.

1) Ефект отримав назву кумулятивного тому, що до певного моменту, до досягнення якоїсь критичної маси, він майже не проявляється зовні. Тобто зір може триматися на рівні 100 % відсотків кілька років і потім різко, за кілька місяців впасти на 15-20 %.

2) Такий же ефект спостерігається з захворюваннями опорно-рухового апарату.

3) Не слід забувати і про загальний рівень втоми, який, накопичуючись, в підсумку призводить до стресу або, що ще гірше, до психологічних розладів. Не дарма кажуть: «згорів на роботі» або «перегорів». Будьте напоготові. Якщо симптоми втоми зберігаються після тривалого нічного відпочинку — це говорить про те, що незабаром можливий «кумулятивний» прорив, який приведе до стресу.

Зверніть увагу! Основна робота служби охорони праці в офісі повинна бути сконцентрована на профілактиці професійних захворювань серед офісного персоналу.

Хочу звернути вашу, що в офісі мають дотримуватися вимог, які зазначені в таких нормативних документах:

  • Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин, затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 10 грудня 1998 р. № 7 (ДСанПіН 3.3.2.007-98);
  • Державні санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень, затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 1 грудня 1999 р. № 42 (ДСН 3.3.6.042-99);
  • Загальні вимоги стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників, затверджені наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 25 січня 2012 р. № 67;
  • Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку, затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 1 грудня 1999 р. № 37 (ДСН 2.3.6.037-99);
  • Вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями, затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 14 лютого 2018 р. № 207 (НПАОП 0.00-7.15-18).

У процесі діяльності «Центру охорони праці RACIO.», який я представляю, ми розробили ряд професійних порад, як зменшити шкідливі впливи, пов’язані з використанням комп’ютерів працівниками офісу. Зрозуміло, що ці поради мають застосовуватися разом з дотриманням норм охорони праці та пожежної безпеки

Забезпечення здорового робочого простору в офісі: 9 простих кроків

Крок 1 Пам’ятайте про «тунельний синдром» зап’ястя та кисті.

Встановіть на комп’ютер простий таймер, який буде нагадувати вам, про необхідність робити перерву, звільнивши себе від роботи з мишею та клавіатурою.

Робіть під час перерви просту гімнастику — рухи кистями, як ніби ви миєте руки.

Крок 2 Відрегулюйте стіл і крісло.

Ваше тіло витрачає величезну кількість енергії на підтримку незручної пози в протягом дня.

Ваші руки, передпліччя і плечі повинні бути повністю розслаблені.

Крок 3 Уникайте найпоширенішої причини втоми очей — відблисків на моніторі комп’ютера.

Крок 4 Працюйте зі світлим фоном екрана.

При роботі з інформацією на світлому або білому фоні очі втомлюються менше.

Крок 5 Дотримуйтеся відповідної відстані до монітора та вихідних документів.

Розташуйте монітор і вихідні документи, так щоб вони були приблизно на однаковій відстані від ваших очей. Використовуйте утримувачі документів в безпосередній близькості від монітора.

Крок 6 Періодично фокусуйте очі на далекому об’єкті.

Оскільки ваші очі при роботі з монітором постійно використовують одну й ту ж фокусну відстань, час від часу переводьте погляд убік і фокусуйте його на далекому об’єкті — дереві за вікном, хмарі або просто найдальшому предметі у вашому кабінеті.

Крок 7 Змінюйте положення тіла та тримайте розслабленим шийно-плечовий пояс.

Періодично змінюйте положення тіла протягом дня.

Важливо бути повністю розслабленим під час роботи на комп’ютері. Постійна напруга шийно-плечового пояса може призвести до мікротравм.

Крок 8 Клавіатура повинна бути розташована на комфортному рівні перед вами. Важливо забезпечити належну висоту ліктя, що дозволяє тримати руки з прямими зап’ястями.

Крок 9. Використовуйте ергономічне крісло.

Гарне крісло або стілець значно знижує ризик болю в попереку. Ергономічне крісло забезпечує зручну підтримку для попереку і таким чином розвантажує його.

Використовуючи ці прості кроки, вдасться значно знизити ризик виникнення виробничих травм, нещасних випадків або професійних захворювань у вашому офісі.

Завантажуйте інструкції:

  • Інструкція з ОП під час роботи з оргтехнікою
  • Інструкція з ОП під час роботи за комп’ютером

Автор: Олександр Ратій, директор компанії Racio


Олександр Ратій,
директор компанії Racio

Про автора
Досвід роботи: 21 рік
Освіта: хімічна технологія
Сертифікація: зовнішній аудитор ISO 45001, 9001,
14001 та оцінки ризиків (Bureau Veritas)
Клієнти: Tetra Pak, Ernst and Young, JCB, EBA, Henkel

 


Читати статтю в Живому журналі

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...