Охорона праці: чотириденний робочий тиждень на практиці


Охорона праці: чотириденний робочий тиждень на практиці

Іспанія пробує зробити понеділок вихідним

З 10 квітня всі працівники з іспанської Валенсії почали працювати 4 дні на тиждень, а відпочивати 3: понеділок — теж вихідний. Скоротилася й кількість робочих годин — тепер за тиждень треба відпрацювати 32 години, а не 40.

Зміна графіка поки не остаточна. Це експеримент, який триватиме до 7 травня 2023 року. А за місяць після впровадження чотириденки міська влада підібʼє підсумки.

Оцінюватимуть таке:

  • як зміна графіку вплинула на економіку та комерцію в Валенсії;
  • як почуваються працівники, чи покращилося здоровʼя;
  • чи є позитивний вплив на екологію.

Результатами експерименту планують поділитися влітку — у липні 2023 року.

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити 0 (800) 219-977

У Бельгії запроваджено чотириденний робочий тиждень

Бельгія стала третьою країною у світі, яка легалізувала чотириденний робочий тиждень. Але працівникам, які виберуть такий графік роботи, доведеться працювати не менше годин, ніж за п’ятиденний тиждень.

Працівники в Бельгії тепер мають право вибрати чотириденний графік роботи. Таке розпорядження бельгійський уряд розробив ще у лютому 2022 року, а набуло чинності воно 21 листопада 2022 року. Перед цим країна експериментувала зі скороченим робочим тижнем.

Так, Бельгія стала першою країною в Європі (і лише третьою країною у світі після Ісландії та Нової Зеландії), яка офіційно запровадила чотириденний робочий тиждень як нову опцію для своїх працівників.

Тепер усі працівники в Бельгії, незалежно від того, працюють вони в державному чи приватному секторі, матимуть вибір: працювати дев’ять з половиною годин на день протягом чотирьох днів або вісім годин на день протягом п’яти днів.

Це означає, що вони збережуть ту саму кількість робочих годин, але матимуть вибір — або працювати менше днів на тиждень, але ту ж кількість годин, або розтягнути робочі години на п’ять днів.

Бельгійські урядовці сподіваються, що чотириденний робочий тиждень зробить жорсткий бельгійський ринок праці трохи гнучкішим.

Але місцеві ЗМІ повідомляють, що роботодавці та працівники не дуже вітають новий варіант. Компанії побоюються, що «скорочений» робочий тиждень може спричинити організаційні проблеми, тоді як профспілки побоюються, що це просто означатиме збільшення робочого навантаження для працівників.

Зазначається, що подібні програми були впроваджені в Ірландії, США, Канаді, Австралії та Новій Зеландії.

Журнал реєстрації перевірок
Для довідок: (063) 590-97-54

Чи «прижився» б чотириденний робочий тиждень в Україні?

Чотириденний тиждень не передбачає зниження заробітної плати, а тільки скорочення годин, відведених на роботу. Але, от наприклад, у Бельгії, вирішили не скорочувати години, а просто замість 8 годин на день протягом пʼяти днів, працювати 9,5 годин на день протягом чотирьох.

Отже, work.ua провів опитування серед користувачів свого сайту і дізнався, що українці думають з приводу чотириденного робочого тижня, і чим би займалися у вільний п’ятий день.

Так, 71 % респондентів зазначили, що хотіли б працювати 9,5 годин на день протягом чотирьох днів (зарплата не постраждає), і тільки 29 % працювали б 8 годин на день протягом п’яти днів.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: (063) 590-97-54 

Джерело: За матеріалами work.ua

ФОРУМ «БЕЗПЕКА ПРАЦІ — 2023»

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Німеччина запропонувала поділитись устаткуванням із закритих енергетичних обʼєктів
Міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек запропонував поділитись необхідним для України устаткування із закритих енергетичних обʼєктів Німеччини. Про ...