Гігієна праці в подробицях: основні санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи в офісі


Гігієна праці в подробицях: основні санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи в офісі

В Україні у зв’язку із соціальними змінами в суспільстві значно збільшилась частина працюючих в офісних приміщеннях. Якщо раніше в офісних приміщеннях, крім письмового столу із пристроєм для рахування, шафою для документів та стільців – більше нічого не було, то за сучасних умов офісні приміщення – це великі площі, десятки працівників, комплект комп’ютерної та копіювальної техніки, яка генерує електромагнітні випромінювання від інфрачервоного до радіочастотного діапазону.

Крім того, використовується набір техніки для організації повітрообміну, нормалізації мікроклімату тощо. У зв’язку із цим офісні приміщення характеризуються наявністю комплексу факторів, які можуть впливати на формування стану здоров’я працівників.

Робота в офісах, що розташовані у підвальних, складських, тісних, малоосвітлених і поганопровітрюваних приміщеннях, не є рідкістю. Водночас кожен роботодавець чекає і вимагає від своїх підлеглих максимальної ефективності і відданості виконуваній роботі. Однак слід зважати, що безпечні умови праці — не тільки запорука комфортного існування працівників у межах офісу, а в першу чергу — їх здоров’я та працездатності, а відтак і прибутковості підприємства.

Роботодавці повинні дбати про створення належних, безпечних і здорових умов праці для таких працівників, що передбачено Конституцією України (ч. 4 ст. 43), ст. 153 Кодексу законів про працю України, ст. 6 та ч. 1 ст. 13 Закону України “Про охорону праці”.

Читайте також: Гігієна праці в подробицях: вимоги виробничої санітарії до робочого місця

Основні санітарно-гігієнічні вимоги до умов праці в офісних приміщеннях

Звернемо увагу на основні санітарно-гігієнічні вимоги до умов праці в офісних приміщеннях:

Площа приміщення повинна бути не менше 6,0 м² на 1 робоче місце; робочі місця повинні бути розташовані на відстані не менше ніж 1 м від стіни з вікном, і 1,4 м від звичайної стіни; відстань між бічними поверхнями комп‘ютерів має бути не меншою за 1,2 м; відстань між тильною поверхнею одного комп‘ютера та екраном іншого не повинна бути меншою 2,5м.

– Відповідні робочі місця заборонено облаштовувати у підвальних або цокольних приміщеннях будинків. В обладнанні приміщень забороняється використання полімерних матеріалів (деревинно-стружкові плити, шпалери, що миються, рулонні синтетичні матеріали, шаруватий паперовий пластик тощо), що виділяють у повітря шкідливі хімічні речовини. Покриття підлоги повинно бути матовим, а поверхня – рівною, неслизькою, з антистатичними властивостями.

– Особливу увагу необхідно приділити колірній гармонії офісних приміщень. Колір є засобом створення психологічного комфорту та підвищення продуктивності праці. Найбільш сприятливі для нервової системи світлі, пастельні тони – зеленувато-блакитний, ясно-сірий, золотавий. Яскраві, контрастні поєднання (синій і жовтогарячий, червоний і фіолетовий) викликають втому, роздратування.

– У приміщеннях, де здійснюється робота з комп’ютерами, щодня має проводитися вологе прибирання з метою недопущення запиленості підлоги та меблів.

Конструкція робочого столу та крісла користувача персонального комп’ютера має забезпечити підтримання оптимальної робочої пози та забезпечувати оптимальне розміщення на робочій поверхні використовуваного обладнання (дисплея, клавіатури, принтера) і документів.

Приміщення для роботи з персональними комп’ютерами мають бути обладнані системами опалення, кондиціонування повітря, або припливно-витяжною вентиляцією. У приміщеннях на робочих місцях мають забезпечуватись оптимальні значення параметрів мікроклімату: температура повітря повинна становити 22–25°С, відносна вологість повітря — 40–60%, швидкість руху повітря — не більше 0,1 м/с. При недотриманні вказаних показників мікроклімату в офісних приміщеннях робочий день для робітників повинен бути скорочений мінімум на 10%.

Читайте також: Гігієна праці: професійні захворювання працівників сільського господарства

– Доволі важливим є вимоги до освітлення приміщень, оскільки відомо, що тривала робота за комп’ютером та з документами при недостатньому рівні освітленості може призвести до значного перенапруження зору. Природне освітлення має забезпечувати коефіцієнт природної освітленості (КПО) не нижче ніж 1,5%. Для регулювання рівня освітлення природним світлом бажано застосовувати жалюзі. Робоче місце, обладнане ПК повинно бути розташоване так, щоб уникнути попадання в очі прямого сонячного світла. Штучне освітлення приміщення має бути обладнане системою загального рівномірного освітлення. Застосування світильників без розсіювачів та екрануючих сіток забороняється.

– В офісних приміщеннях нормуються також еквівалентні рівні звуку (для програмістів – 50 дБА, а для операторів в залах обробки інформації на ПК та операторів комп’ютерного набору – 65 дБА).

Вимоги щодо рівня неіонізуючих електромагнітних випромінювань, електростатичних і магнітних полів, а також інтенсивність потоків інфрачервоного та ультрафіолетового випромінювань встановлюються відповідно до ДСанПіН 3.3.2.007-98 і ДСанПіН 3.3.6.096-2002.

В.о. начальника відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності в Херсонській області Південного міжрегіонального управління Держпраці Юлія РАНДЮК

Читайте також: Гігієна праці: атестація робочих місць

Джерело: Управління Держпраці


Навчання з питань охорони праці

Навчання з питань охорони праці

Замовляючи послугу з навчання на сайті, кожен клієнт отримує приємний бонус — 10% знижки на передплату журналу «ОППБ» та участь у семінарах і конференціях проєкту.

Наші спеціалісти надають послуги з:

  • навчання щодо загальних питань з охорони праці;
  • спеціального навчання для перевірки знань відповідних НПАОП;
  • навчання з охорони праці посадових осіб;
  • навчання для допуску працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки.

Тривалість навчання залежить від обраного курсу.
Для довідок: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Вимоги до складання декларації про відповідність машини відповідно до Технічного регламенту безпеки машин
Технічний регламент безпеки машин затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13.01.2013 р. № 62 (далі — Технічний регламент). Відповідно до ...
Про безпечне переміщення вантажів за допомогою вантажопідіймальних кранів і машин
Вимоги до дій стропальника під час обв’язування та зачіплювання вантажу: – обв’язувати та зачіплювати вантаж необхідно, відповідно до графічних зображень ...
Поради роботодавцям щодо забезпечення охорони праці
У сучасному світі кожен роботодавець повинен перейматися такими питаннями: Попередження випадків прихованого травматизму та недопущення порушення термінів проведення розслідувань виробничого ...