Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки: продовження терміну дії документа


Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки: продовження терміну дії документа

ІНФОРМУЮТЬ ПОСАДОВІ ОСОБИ

Ольга Бондаренко,
начальник Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області

Частиною третьою статті 21 Закону України «Про охорону праці» (далі — Закон) регламентовано обов’язок роботодавця одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі — дозвіл). Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки (далі — Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107 (зі змінами). Інформацію про строк дії дозволу, його продовження та внесення змін до відповідних постанов Кабінету Міністрів України (далі — КМУ) дізнаєтесь із цієї статті.

Частиною п’ятою ст. 21 Закону встановлено строк дії дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки — п’ять років (з подальшим його продовженням).

Згідно з п. 15 Порядку, строк дії дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки або на експлуатацію машин, механізмів та устатковання підвищеної небезпеки становить п’ять років.

Якщо роботодавець не порушив умов

Якщо під час строку дії дозволу роботодавцем не порушеного його умов, строк дії такого дозволу продовжується на наступні п’ять років на підставі:

  • заяви роботодавця, поданої не пізніше десяти робочих днів до закінчення дії дозволу, за формою згідно з додатком 5 до Порядку;
  • та оригіналу дозволу.

Якщо роботодавець порушив умови

Якщо під час строку дії дозволу роботодавцем порушено його умови, зокрема не дотримано вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки, чи допущено виникнення аварій та/або пов’язаних з виробництвом нещасних випадків під час виконання робіт підвищеної небезпеки та/або експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, зазначених у дозволі, строк дії такого дозволу продовжується на підставі:

  • зазначеної заяви;
  • оригіналу дозволу;
  • нового позитивного висновку експертизи щодо стану охорони праці та безпеки промислового виробництва під час виконання зазначених у дозволі робіт підвищеної небезпеки та/або експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Постановою КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 725 і від 26 жовтня 2011р. № 1107» від 7 лютого 2018 р. № 48 (далі — Постанова № 48) внесено зміни до Порядку, які набрали чинності 8 лютого 2018 р.

Постановою КМУ «Про внесення змін до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки» від 3 березня 2020 р. № 207 (далі — Постанова № 207) внесено зміни до Порядку, які набрали чинності 12 березня 2020 р.

Зазначеними Постановами:

1) змінено додатки 2, 3, 6 та 7 Порядку;

2) розширено перелік робіт, машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що виконуються/експлуатуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці;

3) скорочено перелік робіт, машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що потребують наявності дозволу.

Пунктом 2 Постанови № 207 встановлено, що дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, видані до набрання чинності цією постановою, є дійсними до закінчення строку їх дії.

З огляду на інформацію, про яку йшлося вище, під час продовження строку дії дозволу Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області керується переліком видів робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку 2 та переліком машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені у додатку 3 до Порядку (додаток 2 та 3 в редакції Постанови № 207).

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...
Перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які скасовані у листопаді 2023 року Будівництво та проєктування ДБН В.2.2-5-97 Будинки та споруди. ...
Дещо про електронний документообіг в системі управління охороною праці
Що впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці на підприємстві відбувається за умови прийняття роботодавцем рішення щодо впровадження електронного ...