Цього – дрібку, того – жменьку: дієтолог “на пальцях” пояснює, якою має бути порція


Цього – дрібку, того – жменьку: дієтолог “на пальцях” пояснює, якою має бути порція

Скільки чого в середньому має з’їдати за один раз людина, у буквальному сенсі на мигах пояснила речниця British Dietetic Association Шан Портер.

Дослідження неодноразово доводили: люди часто неправильно визначають, скільки їжі треба покласти собі на тарілку, та скільки калорій буде в їхній порції. Нам кажуть, що треба їсти “багато” овочів, “удосталь” білку та “трохи” жирів та цукру, але ж скільки саме? Не в кожного стане часу та терпіння на зважування продуктів, тож Портер радить покластися на власні руки.

“Очевидна перевага використання в цьому ваших рук – це те, що вони завжди з вами. Плюс – вони пропорційні. Якщо ви – крупна людина, вам потрібна більша порція, але й руки у вас будуть більші, тож порція автоматично адаптується. І навпаки, дітям потрібні дитячі порції, такі ж, як їхні рученята”, – говорить дієтолог.

М’ясо

Порція будь-якого м’яса має бути завбільшки з долоню, але  без пальців. Наприклад, на фото це 100-грамовий стейк завбільшки з карткову колоду. Портер радить з’їдати приблизно таку кількість білку в кожен прийом їжі, але не їсти більш ніж півкілограма червоного м’яса на тиждень. Білок – це і бобові, і риба.

 

Біла риба

У шматку тріски, морського окуня або минтаю завбільшки з долоню буде приблизно 150 грамів, тобто 100 калорій.

“У ній невелика кількість Омега3, зате така риба – хороше джерело селену, важливого для імунної системи та здоров’я волосся й нігтів”, – каже Портер.

 

Шпинат (у сирому вигляді)

Шпинату або листя салату на одну порцію людині потрібно дві пригорщі (приблизно 80 грамів”. Дієтолог радить додавати зелені листові овочі до кожної страви,  і кілька листків салату в бутерброді – це замало.

 

Ягоди та фрукти

У двох жменях вміститься десь 80 грамів ягід або нарізаних шматочками фруктів. От лише Портер радить бути обережними з виноградом, адже у ньому більше цукру.

 

Овочі

Порція овочів має бути десь як кулак, принаймні не меншою.

 

Паста (в сухому вигляді)

Під час приготування паста, звісно ж важчає, бо абсорбує воду. В сухому вигляді макаронних виробів, так само, як і рису, має бути купка десь із ваш кулак. Причому вуглеводи мають складати чверть усієї вашої страви, ще чверть – то мають бути білки, і решта – овочі. Та не забувайте про калорії, що додаються з різними соусами.

 

Горіхи

“Горіхи та насіння – це чудовий снек, вони ситні та містять корисні для серця ненасичені жири, проте вони калорійні”, – попереджає дієтолог.

На її думку, досить буде невеликої жмені, і їсти треба поволі, по одненькому, а не закидати в рота одразу по кілька горішків.

 

Картопля

 

Жирна риба

Порція жирної риби – лосося, скумбрії чи сардин має бути десь така як долоня (без пальців). Філе, що на фото, важить 100 грамів та містить 200 калорій. Одна така порція на тиждень забезпечить вас корисними для серця Омега-3 жирними кислотами. Як зауважує Портер, якщо ви не намагаєтеся скинути вагу, трохи більше риби вам не зашкодить.

 

Масло, арахісова паста (на фото), шоколад

Масла чи арахісової пасти на день вистачить 2-3 порції, кожна з яких – як кінчик великого пальця. А шматочок шоколаду має бути десь 20 грамів, його можна порівняти зі вказівним пальцем.

 

Твердий сир та пиріг чи тортик

У 30-грамовому куснику сиру (як на малюнку) десь 125 калорій, і він забезпечить вас третиною добової норми кальцію.

“Це показує, як легко ви можете з’їсти 100 калорій, навіть про це не замислившись”, – зазначає дієтолог.

Шматочок тортика чи пирога собі варто відрізати завдовжки та завширшки зі свої два пальці.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами life.pravda.com.ua.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал «Охорона праці і пожежна безпека» і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Поради щодо запобігання респіраторним інфекційним захворюванням в холодну пору року
Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) є поширеними в осінньо-зимовий період, проте дотримання простих профілактичних заходів допоможе знизити ризик захворювання. 1. ...
Допомога у кризових ситуаціях: чого не треба робити, надаючи першу психологічну допомогу
Головний спеціаліст сектору з питань впровадження та реалізації програм психосоціальної підтримки управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Світлана Семенова радить, ...