Будівельні роботи виконує підрядник: як замовнику убезпечити себе від ризику


Будівельні роботи виконує підрядник: як замовнику убезпечити себе від ризику

Якими нормативними актами регулюється питання виконання заходів з охорони праці на будівельних майданчиках?

1. Планування охорони праці на будівельних майданчиках регулюється Мінімальними вимогами з охорони праці на тимчасових та мобільних будівельних майданчиках, що затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 23 червня 2017 р. № 1050 (далі — Мінімальні вимоги, НПАОП 45.2-7.03-17).

Мінімальні вимоги:

  • поширюються на замовників, керівників будівництва, генеральних підрядників, підрядників, субпідрядників, фізичних осіб, які забезпечують себе роботою самостійно;
  • встановлюють загальні вимоги до організації охорони праці та робочих місць на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках при виконанні будівельних робіт, згідно з переліком видів будівельних робіт, на які поширюються мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках, що зазначений у додатку 1 до Мінімальних вимог.

Мінімальні вимоги визначають організацію управління з охорони праці на будівельному майданчику.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для фіксування інструктажів
Замовити: 0 (800) 219-977

2. Також, вимоги охорони праці на підприємствах, діяльність яких пов’язана із виконанням будівельно-монтажних робіт будь-якого типу, регламентуються ДБН А.3.2-2-2009 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення» (НПАОП 45.2-7.02-12).

3. Водночас це питання висвітлено іншими актами законодавства, зокрема:

  • Правилами з охорони праці при будівництві та ремонті об’єктів житлово-комунального господарства (НПАОП 45.2-1.02-90);
  • Правилами безпеки при реконструкції будівель та споруд промислових підприємств (НПАОП 45.2-1.12-01).

Документи спеціаліста з пожежної безпеки — зручне електронне видання
Замовити: 0 (800) 219-977

Як здійснюється допуск підрядника на територію підприємства? Який документ це регламентує?

Порядок допуску представників підрядника на територію замовника визначається укладеним між ними договором підряду (укладається у письмовій формі, за бажанням сторін — може бути посвідчено нотаріально).

Враховуючи те, що підрядник несе відповідальність перед замовником за невиконання або неналежне виконання своїх зобов’язань за договором, недотримання порядку допуску (наприклад, невиконання заходів з безпеки праці підрядником або третіми особами, які ним залучаються) може вважатися порушенням умов договору та бути підставою для вжиття замовником санкцій передбачених умовами укладеного договору.

У разі проведення робіт підрядником на підставі договору із замовником координація робіт покладається на замовника, якщо інше не визначено договором (наприклад, координувати роботи може генеральний підрядник). Підрядниками можуть виступати як організації (юридичні особи), так й окремі громадяни (фізичні особи). Кількість підрядників необмежена законодавством.

Замовник і підрядник несуть відповідальність один перед одним за невиконання або неналежне виконання своїх зобов’язань за договором.

Заходи пожежної безпеки: готуємося до перевірки — СПЕЦВИПУСК від ОППБ
Замовлення і консультації: 0 (800) 219-977

Зверніть увагу! Залучення підрядника передбачає розроблення заходів з безпеки праці (охорони праці, пожежної безпеки, виробничої санітарії, екологічної безпеки).

Перед початком виконання робіт на території діючого підприємства або цеху замовник (підприємство) і генпідрядник за участю субпідрядних (підрядних) організацій зобов’язані скласти акт-допуск. Відповідальність за невиконання заходів, що передбачені актом-допуском, несуть керівники будівельно-монтажних організацій і діючого підприємства.

Згідно з п. 4.13 ДБН А.3.2-2-2009, під час виконання робіт на будівельних об’єктах кількома організаціями генпідрядник повинен визначити одну з підрядних організацій відповідальною за охорону праці на об’єкті, яка зобов’язана:

  • здійснювати допуск до виконання робіт лише тих субпідрядників (підрядників), які мають дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки;
  • спільно з субпідрядниками (підрядниками), які залучаються до виконання робіт, розробити графік виконання сумісних робіт, заходи безпечного виконання робіт;
  • перед початком робіт визначити небезпечні зони на будівельному майданчику;
  • координувати дотримання виконавцями вимог з охорони праці та контролювати дотримання працівниками субпідрядних організацій рішень із питань охорони праці;
  • унеможливити допуск на об’єкт будівництва сторонніх осіб та забезпечити реєстрацію всіх осіб, які входять на об’єкт будівництва або виходять з нього.

Зверніть увагу! У випадку одночасного виконання робіт генпідрядником і субпідрядниками забезпечення виконання заходів з охорони праці загального характеру є обов’язком генпідрядника.

 

Далі у статті, зокрема:

  • Допуск підрядника на територію підприємства
  • Інформування про заходи з ОП та безпека при виконанні робіт
  • Хто відповідає за ОП, якщо роботи виконують кілька підрядників
  • Рекомендації щодо запобігання нещасним випадкам

Читати статтю повністю

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Передплата

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...