Заходи безпеки під час відбору проб для визначення показника інтенсивності запаху газу


Заходи безпеки під час відбору проб для визначення показника інтенсивності запаху газу

Постачальник природного газу повинен гарантувати своїм споживачам якість свого продукту — газу, який вводить в обіг та реалізується.

Оскільки продукт є вибухонебезпечний та порушення вимог безпеки при його споживанні може призвести до значних людських жертв, втрати матеріальних цінностей, фізико-хімічні показники газу чітко регламентовані.

Одним з компонентів газу, який постачається населенню, є одорант. Зазначена речовина надає газу сильного специфічного запаху. Таким чином, відбувається привернення уваги людей до витоків газу.

Ризики, які можуть виникнути в момент відбору проб, та заходи реагування на них

До ризиків віднесено неналежне забезпечення щільності запірного пристрою, встановленого на системі газопостачання, вибухонебезпечна концентрація газу у точці контролю, недостатня вентиляція в приміщенні, порушення вимог безпеки з боку працівників під час виконання робіт.

Попереджувальні заходи зі сфери охорони праці та промислової безпеки — це періодичність перевірки знань працівників щодо безпечних методів роботи, належне документування відомостей про заміну кранів, компресорів, проведенню капітального та поточного ремонтів системи газопостачання, обов’язковість обслуговування запірної арматури не рідше ніж один раз на рік тощо.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...