Які порушення допускають під час роботи з обладнанням, що працює під тиском, зокрема балони зі стиснутими газами


Які порушення допускають під час роботи з обладнанням, що працює під тиском, зокрема балони зі стиснутими газами

При проведенні перевірок суб’єктів господарювання виявляється чимало порушень вимог безпечної експлуатації балонів зі стиснутими газами. Роботодавець подекуди нехтує вимогами НПАОП 0.00-1.81-18 Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском,  НПАОП 0.00-1.71-13 Правила охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями.

А саме:

  • допускаються до роботи працівники, відповідальні за справний стан і безпечну експлуатацію обладнання під тиском, які не пройшли позачергове навчання та перевірку знань з питань охорони праці у зв’язку набранням чинності нового нормативно-правого акту з охорони праці НПАОП 0.00-1.81-18;
  • не призначає в необхідній кількості обслуговуючий персонал, який повинен пройти навчання з охорони праці і мати відповідну кваліфікацію щодо обслуговування обладнання під тиском (балонів зі стиснутим газом);
  • не вживаються заходи по запобіганню падіння заповнених киснем та пустих балонів в місцях їх зберігання, балони зберігаються та експлуатуються з вичерпаним терміном проведенням технічного огляду.

Так, на одній з дільниць підприємства м. Херсона, в шафі для зберігання балонів з киснем виявлено заповнені балони, що не пройшли черговий технічний огляд. Проте, працівник, відповідальний за справний стан і безпечну експлуатацію балонів, експлуатацію цих балонів не заборонив. Лише при проведенні перевірки Головним управлінням Держпраці у Херсонській області експлуатацію цих балонів було заборонено.

Варто знати:  На яке обладнання поширюється новий Технічний регламент обладнання, що працює під тиском?

Подекуди, при отриманні балонів у постачальників (газонаповнювальних підприємств) огляд справного стану та відповідного пофарбування балонів представниками установ не проводиться.

Роз’яснюємо, що згідно вимог п. 13 глави 2 розділу X НПАОП 0.00-1.81-18 забороняється експлуатація балонів, на яких вибиті не всі дані, передбачені виробником, а фарбування балонів і нанесення написів на них повинно відповідати вимогам п. 7 глави 1 розділу X НПАОП 0.00-1.81-18. Головне управління  рекомендує роботодавцям, які отримують балони зі стиснутими газами у постачальників (газонаповнювальних підприємств)  розробити відповідний механізм їх отримання (внести у відповідні угоди (договори) про постачання балонів вимоги щодо отримання балонів тільки в справному стані, які відповідають вимогам НПАОП 0.00-1.81-18, призначити працівників, відповідальних за справний стан і безпечну експлуатацію обладнання під тиском (балонів) тощо).

Іноді працівники, відповідальні за справний стан і безпечну експлуатацію обладнання під тиском, допускають до експлуатації манометри з вичерпаним терміном їх повірки. На жаль, нові  Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском не встановлюють вимоги щодо періодичної повірки манометрів. Тому роботодавцям для визначення термінів проведення повірки манометрів рекомендовано  користуватися Законом України Про метрологію та метрологічну діяльність.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Херсонській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...