У Чорнобилі ввели в експлуатацію нову «арку», яка прослужить 100 років


У Чорнобилі ввели в експлуатацію нову «арку», яка прослужить 100 років

Новий безпечний конфайнмент над четвертим реактором Чорнобильської АЕС вартістю 1,5 мільярда євро введено в експлуатацію. Об’єктом можна буде користуватися щонайменше впродовж 100 років.

Про це у Facebook повідомив старший радник із зовнішніх зв’язків Європейського банку реконструкції та розвитку Антон Усов.

Зібрала 1,5 млрд євро

«Через 22 роки після організації Чорнобильського Фонду Укриття, новий безпечний конфайнмент запущено в експлуатацію і передано Україні. Міжнародне співтовариство зібрало 1,5 млрд євро на реалізацію проекту. Внесок ЄБРР склав понад 700 млн євро. НБК прослужить мінімум 100 років і допоможе вирішувати завдання розбирання саркофага над реактором № 4», − зазначив Усов.

Як зазначалося, у січні Державна інспекція ядерного регулювання видала ДСП «Чорнобильська атомна електростанція» дозвіл на право здійснення діяльності з експлуатації існуючих будівельних конструкцій, які виконують функції захисного контуру нового безпечного конфайнмента (ОК-НБК), після посилення і герметизації. Згідно з проектними рішеннями, цілісність, міцність і стійкість конструкцій ОК-НБК повинні забезпечуватися протягом терміну експлуатації НБК – 100 років. 

Приваблять туристів

Після завершення всіх випробувальних робіт, “Арка” може стати новою туристичною принадою. Після виходу американського серіалу “Чорнобиль” кількість охочих відвідати Зону відчуження значно зросла. Та чи пускатимуть пересічних мандрівників усередину саркофага, не відомо. 

Окрім безпечного конфайнмента, цього року на території ЧАЕС також має запрацювати й комплекс зі зберігання з твердими радіоактивними відходами та завод із перероблення рідких.

Джерело: shotam.info

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...