Вимоги до виробничого обладнання, що надається працівнику


Вимоги до виробничого обладнання, що надається працівнику

Відповідно до пункту 4 розділу ІІ «Вимог безпеки та захисту здоров’я під час використання виробничого обладнання працівниками», затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 28.12.2017 р. № 2072 (далі — Вимоги): виробниче обладнання, що надається працівнику та використовується ним, має бути технічно справним і відповідати:

  • вимогам відповідних технічних регламентів, якщо виробниче обладнання виготовлене після дати набрання чинності такими технічними регламентами;
  • мінімальним вимогам безпеки, наведеним у розділі ІІІ цих Вимог, а також нормативно-правовим актам з охорони та гігієни праці, якщо виробниче обладнання виготовлене до дати набрання чинності відповідними технічними регламентами, дія яких поширюється на таке виробниче обладнання, або технічні регламенти щодо відповідного виробничого обладнання відсутні.

На АЗС, АГЗС та АГЗП можуть експлуатуватись наступні види обладнання, що підпадають під дію технічних регламентів, віднесених до сфери відповідальності Держпраці:

  1. Обладнання, що працює під тиском.
  2. Обладнання та захисні системи, призначені для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах.
  3. Машини та устаткування.
  4. Рухоме обладнання, що працює під тиском.

Таким чином, якщо суб’єкти господарювання, під час провадження своєї господарської діяльності, експлуатують вищезазначене обладнання, виготовлене після дати набрання чинності такими технічними регламентами, повинні впевнитись у їх відповідності встановленим вимогам.

Достатнім підтвердженням відповідності обладнання відповідним технічним регламентам вважається наявність на кожній одиниці обладнання маркування знаком відповідності технічним регламентам, нанесеним відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження форми, опису знака відповідності технічним регламентам, правил та умов його нанесення» від 30 грудня 2015 р. № 1184 та супроводження зазначеного обладнання декларацією про відповідність технічному регламенту, складеною з урахуванням вимог, визначених відповідними технічними регламентами.

Повний перелік видів продукції та нормативно-правових актів, дія яких поширюється на відповідні вид продукції визначено постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд» від 28 грудня 2016 р. № 1069.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...
Боротьба з дискримінацією за ознакою інвалідності в Україні: законодавство та правовий захист
Відповідно до статті 2 Конвенції про права осіб з інвалідністю, дискримінація за ознакою інвалідності – це будь-яке розрізнення, виключення чи ...
Безпека вантажно-розвантажувальних робіт: поради Держпраці
Під час технічної консультації на робочих місцях підприємства целюлозно-паперової промисловості посадовці відділу з питань безпеки праці центрального регіону управління інспекційної ...