Відповідальність за нещасний випадок зі смертельним наслідком: судова практика


Відповідальність за нещасний випадок зі смертельним наслідком: судова практика

Лозівський міський районний суд Харківської області 2 липня 2020 року виніс рішення у справі № 629/2361/20 про вчинення водієм дій, які призвели до настання нещасного випадку зі смертельним наслідком травмуванням електричним струмом тракториста-машиніста.

Нещасний випадок стався 28 жовтня 2015 року з трактористом-машиністом підприємства в північно-східній частині господарського двору ПОСП «Агросвіт» під час прибирання території для розміщення сільськогосподарської техніки.

Після спеціального розслідування, на підставі зібраних матеріалів, керуючись «Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232, комісія дійшла висновку: нещасний випадок вважати пов’язаним з виробництвом і скласти акт за формою Н-1 на потерпілого.

Так, в порушенні пунктів «Інструкції з охорони праці № 43 для машиніста автокрана», затвердженої наказом генерального директора ПОСП «Агросвіт» № 36 від 18.03.2014 р., та п. 7.5.26 НПАОП 0.00-1.01-07 «Правила будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів», водій крану встановив автокран на відстані ближче ніж 40 м від крайнього проводу незнеструмленої лінії електропередачі, виконував роботи без оформлення наряду-допуску та без безпосереднього керівництва працівника, відповідального за безпечне проведення робіт кранами, допустив до стропування, зачіплювання вантажів особу, яка не має посвідчення стропальника (зачіплювача).

Внаслідок роботи з порушенням нормативно-правових актів з питань охорони праці, працівник — тракторист-машиніст — отримав тяжкі тілесні ушкодження несумісні з життям.

Таким чином, судом було встановлено, що дії водія автокрану не відповідають вимогам Закону України «Про охорону праці», нормативно-правовим актам з питань охорони праці та мають причинний зв’язок з настанням нещасного випадку зі смертельним наслідком.

За порушення правил безпеки під час виконання робіт суд призначив водію автокрану ПОСП «Агросвіт» міру покарання у вигляді 4 (чотирьох) років обмеження волі з позбавленням права обіймати посади машиніста крана (кранівника) строком на два роки. Однак покарання було замінено на дворічний випробувальний термін.

Конституцією України передбачено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...