...

Можливі небезпеки в поліграфічній промисловості


На підприємствах поліграфічної промисловості при виконанні майже всіх технологічних операцій можуть виявлятися ті або інші виробничі небезпеки і шкідливості.

Для запобігання виникненню нещасних випадків роботодавцям та керівникам структурних підрозділів слід звернути увагу на виробничі чинники та процеси, які можуть завдати шкоди здоров’ю працюючих.

З основних виробничих процесів в цій галузі можна виділити:

  • набірне виробництво;
  • фотонабірні і машинописні процеси;
  • гальванічні процеси;
  • друкарські процеси;
  • брошурувально-палітурні процеси.

Набірне виробництво, де використовується друкарський сплав, що містить свинець (~80%), сурму (понад 10%) і олово, відноситься до шкідливих виробництв. Основне джерело забруднення повітряного середовища пилом, що містить свинець, — це забрудненість набірних кас, столів, підлоги. Багато пилу збирається на шорстких поверхнях набірних меблів і підлоги. У набірному устаткуванні застосовуються ртутні терморегулятори, які часто виходять з ладу, що приводить до розливу ртуті біля машини. Ртуть, потрапивши в щілини підлоги, стін, меблів, поволі випаровуючись, тривалий час забруднює повітря виробничих приміщень.

Фотонабірних процесів — дія електричного струму і хімічних речовин на проявочному устаткуванні. Потенційна небезпека травматизму виникає під час включення фотонабірного устаткування при неправильному положенні тумблерів управління, розташованих на пульті управління, знаходженні механізмів у проміжному положенні, неправильному визначенні й установці масштабу зйомки, кегля шрифту, формату рядка, несправності ізоляції і захисного заземлення, а також нещільному кріпленні шлангів на проявочному устаткуванні.

Гальванічні процеси відносяться до категорії особливо шкідливих для організму людини, оскільки вони пов’язані з виділенням хрому і його з’єднань, аміаку, хлористого водню, оксидів азоту, бензину, ацетону, трихлоретилену й ін. При роботі з кислотами (сірчаною, соляною, азотною, хромовою, плавиковою), їдким натром і калієм виникають хронічні запалення шкіри, слизистих оболонок носа, рота і рогівки. Нікелеві і мідні електроліти і солі викликають екзему і дерматити.

Друкарські процеси. Статистичні дослідження показують, що із загального числа нещасних випадків, що відбулися при роботі на поліграфічному устаткуванні, близько 50% доводиться на друкарські машини. Найбільшу потенційну небезпеку при роботі на листових ротаційних машинах представляють циліндрові пари, що обертаються назустріч один одному і контактують між собою.

На брошурувально-палітурні процеси доводиться ~30% випадків травматизму, що відбуваються на поліграфічному виробництві. До потенційно небезпечних відносяться такі операції: різання на одне- і триножевих папервоорізальних машинах; кругління книжкових блоків; шиття на дрото і ниткошвацьких машинах; пресування, обжимання корінця книжкового блоку, виготовлення кришок; тиснення тек на позолотних пресах, операції, виконувані на облекуювально-каптальних, аркушепідбиральних машинах тощо.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Безпека та здоров’я працівників, які працюють у вибухонебезпечних середовищах
У сучасному промисловому світі працівники, зайняті у вибухонебезпечних середовищах, стикаються з унікальними викликами, пов’язаними з безпекою та здоров’ям. Ці середовища, ...
Працівникам АЗС про безпечне виконання газонебезпечних робіт: консультація Держпраці
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційний семінар щодо безпечного виконання газонебезпечних робіт для працівників однієї з АЗС Житомира. Фахівець ...
Про вимоги до безпеки праці під час експлуатації стрічкових конвеєрів
З метою зменшення випадків виробничого травматизму, фахівець відділу гірничого нагляду Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці роз’яснив працівникам видобувного підприємства вимоги безпеки ...