Унікальний досвід ПАТ «Центренерго»: захист від вибуху


Унікальний досвід ПАТ «Центренерго»: захист від вибуху

На котлоагрегатах № 2 та № 5 Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» було реалізовано унікальний технічний проект першого в історії української енергетики переведення енергоблоків з використання антрацитового вугілля на газове.

Реалізація зазначених заходів здійснюється відповідно до Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури» від 16 лютого 2017 р. № 37/2017, розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Енергетичної стратегії України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» від 18 серпня 2017 р. № 605-р, розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану пріоритетних дій Уряду на 2018 рік» від 28 березня 2018 р. № 244-р, розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з реалізації етапу «Реформування енергетичного сектору (до 2020 року)» Енергетичної стратегії України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» від 6 червня 2018 р. № 497-р.

До втілення в життя рішень по зменшенню залежності від дефіцитного антрацитового вугілля були залучені найкращі фахівці українських проектних, виробничих та будівельних підрядних організацій.

В основну ідею технічного переоснащення покладено принцип максимального збереження існуючого енергетичного обладнання, тому в обсяги проектних рішень щодо технічного переоснащення основного котельного устаткування було враховано заходи по забезпеченню надійної та безпечної експлуатації для досягнення проектних параметрів котлоагрегатом.

У статті «Унікальний досвід ПАТ «Центренерго»: захист від вибуху» читайте докладніше:

  1. Забезпечення вибухопожежобезпеки технологічного обладнання
  2. Влаштування роботизованих пожежних комплексів для гасіння пожеж турбогенераторів

Забезпечення вибухопожежобезпеки технологічного обладнання

Разом з вирішенням технічних проблем забезпечення нормального режиму пилоприготування та спалювання в котлоагрегатах високореакційного виду палива необхідно було в першу чергу вирішити питання забезпечення вибухопожежобезпеки технологічного обладнання, що пов’язане з вибухонебезпечними властивостями вугілля марок Г (газове) та ДГ(довгополуменеве газове).

Вимоги з вибухобезпеки паливоподачі та установок для пилоприготування при використанні вугілля газової групи істотно відрізняються від вимог при спалюванні проектного вугілля марки «А» (антрацит) та «П» (пісне).

Хімічні та фізичні зміни, які відбуваються при окисленні вугілля на складі, супроводжуються виділенням тепла. Воно може акумулюватися в штабелі внаслідок поганої теплопровідності вугілля, що призводить до самозаймання вугілля.

На існуючому вугільному складі виділені окремі спеціальні ділянки для зберігання вугілля марок Г і ДГ та майданчик для гасіння вугілля, що самозайнялось. При закладці вугілля в штабель проводиться обов’язкове ретельне ущільнення кожного шару, при цьому шар вугілля повинен бути товщиною не більше ніж 1 метр.

Вибух пилоповітряної суміші в пилосистемі можливий:

  • при наявності пилу з вмістом часток розміром менше 0,2 мм,
  • за наявності джерела займання,
  • за об’ємного вмісту кисню в пилоповітряній суміші більше 16%.

Причиною вибуху пилоповітряної суміші в системах пилоприготування є насамперед наявність тліючих відкладень пилу всередині обладнання і елементів установки, а також осередків горіння в паливі, що подається в млин.

При спалюванні палива може статися вибух внаслідок:

  • утворення в топці або в газоходах котла вибухонебезпечних концентрацій пилу через недостатню вентиляцію котла при запуску,
  • нестійкості процесу горіння,
  • обриву факела,
  • переходу на спалювання з одного виду палива на інший.

Підвищена запиленість приміщень подачі палива та котельного відділення призводить до накопичення паливного пилу на елементах будівельних конструкцій та технологічному обладнанні. При завихренні цих відкладень і наявності джерела запалювання може статися вибух, що характеризується великою потужністю.

Повна версія статті — у практичному додатку «Консультант з охорони праці та пожежної безпеки» №5, 2019.

Автор — Андрій Сушко, начальник Служби пожежної безпеки та цивільного захисту ПАТ «Центренерго»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Розвиток біометану має стратегічне значення для нової моделі ринку природного газу
У Києві відбувся «Перший український форум біометану», до учасників якого з промовами, зокрема, звернулися заступник Державного секретаря США, координатор групи ...
Працевлаштування людей з інвалідністю в Україні: ЮНІДО запустила пов’язаний із 3D-друком проєкт
Організація Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) запустила фінансований Японією проєкт зі сприяння працевлаштуванню людей з інвалідністю через запровадження технологій ...
Як правильно і безпечно користуватися генератором: поради рятувальників
Через неправильне використання генераторів в Україні фіксують нещасні випадки. Рятувальники дали поради, як правильно і безпечно користуватися генератором Укотре рф ...