...

Прозорі двері в нових або реконструйованих магазинах та ТЦ обов’язково мають бути з безпечного скла – зміна у ДБН вступає в дію з 1 серпня


З 1 серпня цього року при будівництві нових або реконструкції існуючих торговельних і торговельно-розважальних центрів, супермаркетів та інших магазинів для облаштування прозорих дверей повинно використовуватися лише травмобезпечне або армоване скло.

Ця обов’язкова норма направлена на підвищення безпеки людей та зменшення вірогідності травм у разі розбиття скла. Вона міститься у нових змінах у ДБН “Підприємства торгівлі”.

“Сьогодні у чинних нормах щодо проектування підприємств торгівлі відсутні вимоги до використання сучасних матеріалів для облаштування прозорих дверей у торговельних центрах, ТРЦ, супермаркетах та інших магазинах. А ці вимоги дуже потрібні, щоб такі двері були безпечними і відвідувачі не травмувалися від розбитого скла. Тому ми ввели відповідну зміну у ДБН, згідно з якою, світлопрозорі двері мають влаштовуватися лише з травмобезпечного або армованого скла. Норма вступає в дію з серпня цього року”, — сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Головна властивість безпечного скла — воно не розсипається у разі розбиття, тим самим мінімізує поранення та інші травми людей навколо. Безпечне скло зазвичай виробляється шляхом комбінування звичайного скла з іншими матеріалами, наприклад, пластиком, або піддається спеціальній обробці.

Армоване скло ще краще протистоїть ударам і корозіям, адже має всередині сітку, виконану із металевого дроту. Цей матеріал відрізняється великою міцністю.

Згідно зі змінами у ДБН, у будівлях підприємств торгівлі для світлопрозорого заповнення дверей та фрамуг (верхніх стулок) у дверях, перегородках та стінах для додаткового освітлення необхідно використовувати травмобезпечне або армоване скло.

Зміна розроблена фахівцями ПАТ “КиївЗНДІЕП” і набирає чинності з 1 серпня цього року.

ДБН “Підприємства торгівлі” поширюється на проектування нових, реконструкцію і розширення існуючих будівель та окремих приміщень підприємств роздрібної торгівлі (магазинів, ринків) за винятком будинків оптової торгівлі, автосалонів і магазинів автозапчастин, зброї, складів будівельних матеріалів, виробничих фірм та магазинів тимчасового функціонування.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Джерело: Мінрегіон України

Матеріали до теми


Безпека та здоров’я працівників, які працюють у вибухонебезпечних середовищах
У сучасному промисловому світі працівники, зайняті у вибухонебезпечних середовищах, стикаються з унікальними викликами, пов’язаними з безпекою та здоров’ям. Ці середовища, ...
Працівникам АЗС про безпечне виконання газонебезпечних робіт: консультація Держпраці
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційний семінар щодо безпечного виконання газонебезпечних робіт для працівників однієї з АЗС Житомира. Фахівець ...
Про вимоги до безпеки праці під час експлуатації стрічкових конвеєрів
З метою зменшення випадків виробничого травматизму, фахівець відділу гірничого нагляду Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці роз’яснив працівникам видобувного підприємства вимоги безпеки ...