Про що слід пам’ятати підприємствам, які ведуть вибухові та пов’язані з використанням енергії вибуху роботи


Про що слід пам’ятати підприємствам, які ведуть вибухові та пов’язані з використанням енергії вибуху роботи

Підривні роботи здійснюються у відповідності до вимог Правил безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 12.06.2013 № 355.

Підривні роботи здійснюються суб’єктами господарювання відповідно до вимог проектно-технічної документації, затвердженої відповідно до вимог Порядку затвердження проектно-технічної документації на ведення підривних робіт.

Вибухові роботи та роботи, пов’язані з використанням енергії вибуху, проводяться на підставі Дозволу, виданого територіальними органами Держпраці. З метою його отримання підприємству слід скерувати заяву згідно додатку 4 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107. Також підприємству слід надати висновок експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання під час виконання робіт підвищеної небезпеки.

Розпочинати ведення підривних робіт на об’єкті дозволяється за умови реєстрації письмового повідомлення про намір розпочати виконання підривних робіт у територіальному органі Держпраці не пізніше ніж за десять робочих днів за формою згідно додатку 4 Правил безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.

З метою придбання вибухових матеріалів для проведення підривних робіт суб’єкту господарювання необхідно отримати у територіальному органі Держпраці «Свідоцтво на придбання вибухових матеріалів», наведеного в додатку 5 до Правил безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.

З метою зберігання вибухових матеріалів суб’єкту господарювання слід отримати у територіальному органі Держпраці «Свідоцтво на зберігання вибухових матеріалів», форма якого наведена в додатку 6 до Правил безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.

Інформація щодо отриманих дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки міститься в Інформаційній системі «Реєстр дозволів» на веб-сайті Держгірпромнагляду України.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...