Про організацію робіт з видалення дерев і пеньків у міських умовах


Про організацію робіт з видалення дерев і пеньків у міських умовах

Вирубка аварійнх дерев приводить до підвищення травматизму при виконанні цих робіт у промисловості та на приватних угіддях, приватних секторах, домівках. Нагадуємо головним інженерам і керівникам організацій що виконують роботи з видалення таких дерев, основні вимоги щодо організації ведення таких робіт та пропонуємо довести їх до працівників та мешканців міста.

Найперше для проведення робіт з видалення дерев і пеньків необхідно отримати дозвільні документи у відповідності до виконуємої роботи та застосовуваного обладнання у відповідності зі ст. 21 ЗУ «Про охорону праці», та Постанови КМУ від 26 жовтня 2011р. №1107 «Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Роботи з видалення дерев і пеньків, проводяться відповідно до технологічних карт, проектів проведення робіт, технологічних інструкцій та правил, проводяться відповідні заходи захисту працюючих від можливого впливу небезпечних та шкідливих факторів.

Всі транспортні засоби, інструменти та механізми повинні надаватися працівниками в справному стані. Перед виконанням робіт з видалення дерев і пеньків повинен видаватися наряд допуск. Допуск до робіт з видалення дерев, обрізання гілок, кущів, корчування забороняється особам які не досягли 18 років, не пройшли медичне обстеження, не мають відповідної спеціальної підготовки та не пройшли атестацію на знання «Правил з охорони праці під час проведення робіт з видалення дерев і пеньків у населених пунктах України».

Також окрім проведення інструктажів на робочих місцях необхідно ознайомити працівників з організацією праці, основними небезпечними зонами, призначенням засобів захисту, а також провести інструктажі з питань пожежної та електробезпеки.

Працівники які безпосередньо задіяні спилюванням дерев і корчуванням пеньків, повинні забезпечуватися засобами захисту – рукавицями, поясами, касками.

Під час роботи механізмів і транспортних засобів поблизу ліній електропередач слід керуватися вимогами ГОСТу12.1.013-78, а саме відключити їх від джерела живлення, а у разі необхідності — зняти. Відключати або знімати електропроводи повинна організація, на балансі якої перебуває електромережа.

У разі падіння дерева на діючу лінію електромережі до прибуття експлуатаційного персоналу забороняється наближатися до місця аварії на відстань ближче 10 м і знімати зависле дерево.

У разі виникнення в процесі видалення дерев та пеньків аварійних ситуацій (падіння частини дерева на діючі лінії електропередач, обрив електричного дроту, пожежа тощо) роботи слід негайно припинити до прибуття експлуатаційного персоналу електромереж, місця обриву дроту огородити сигнальними знаками і заборонити наближатися до місця аварії на відстань ближче 10 м.

Якщо виникнуть несправності в агрегатах машин або спалахне пожежа, роботи слід негайно припинити і вжити заходів щодо ліквідації несправностей та гасіння вогню. Коли загасити пожежу своїми силами неможливо, необхідно викликати пожежну команду.

У разі опіків, отруєнь, поранень, переломів, уражень електрострумом та інших нещасних випадків необхідно надати потерпілому першу медичну допомогу, викликати швидку допомогу і повідомити адміністрацію  організації, що виконує роботи з видалення дерев та пеньків. Під час роботи майданчики для ведення робіт огороджуються, інвентар та механізми розміщюються на відстані висоти звалюваного дерева.

За умови розміщення майданчиків в межах небезпечної зони житлових будинків, установ інших споруд, в яких перебувають люди необхідно заборонити відкривання дверей, вікон, знаходження на балконах, заборонити збирання частин дерев сторонніми особами.

Якщо у зоні проведення робіт прокладено дорожні та інші магістралі, рух по ним необхідно припинити за узгодженням з відповідними органами, та потрібно встановити відповідні дорожні знаки. Не дозволяється залишати завислі, або недопиляні дерева в обідню перерву або у разі переходу до інших дерев.У випадку сильно нахилених дерев, звал дерев бензомоторними та електричними пилами забороняється, при чому з використанням автовишок забороняється використовувати електричні пилки. Суворо забороняється звалювання або підпил (підруб) з двох або більше сторін чи по колу.

З огляду на те, що під час виконання робіт можуть створюватися ситуації які загрожують життю і здоров’ю працівників, повідомляємо, що відповідно до абзацу 3 ст. 6 ЗУ «Про охорону праці», працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Херсонській області

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...