...

Працівник вправі відмовитися від дорученої роботи, якщо існує небезпечна виробнича ситуація


Працівник вправі відмовитися від дорученої роботи, якщо існує небезпечна виробнича ситуація

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля.

Працівник зобов’язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця.

Факт наявності такої ситуації за необхідності підтверджується спеціалістами з охорони праці підприємства за участю представника профспілки, членом якої він є, або уповноваженої працівниками особи з питань охорони праці, а також страхового експерта з охорони праці.

За період простою з причин, передбачених частиною другою цієї статті, які виникли не з вини працівника, за ним зберігається середній заробіток.

Працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавства про охорону праці, не додержується умов колективного договору з цих питань. У цьому разі працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного заробітку.

Працівника, який за станом здоров’я відповідно до медичного висновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести за його згодою на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку. У разі потреби встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання з набуття іншої професії відповідно до законодавства.

На час зупинення експлуатації підприємства, цеху, дільниці, окремого виробництва або устаткування органом державного нагляду за охороною праці чи службою охорони праці за працівником зберігаються місце роботи, а також середній заробіток.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про страхові виплати від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання за новим Порядком
Постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1 затвердили Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат ...
Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану: який бізнес в зоні ризику
Кабмін 8 березня прийняв Постановою № 261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного ...
Аграрії, активи яких залишилися на ТОТ або в зоні активних бойових дій, зможуть заморозити повернення державного кредиту
Про напрацювання відповідних змін до постанови Кабміну повідомили учасники наради із проблемних питань аграрного бізнесу в умовах війни. Засідання відбулося ...