Оренда (аутстафінг) працівників: чим керуватися роботодавцю


Оренда (аутстафінг) працівників: чим керуватися роботодавцю

Як відомо, в Україні до моменту прийняття Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. №5067-VI який набрав чинності 01.01.2013 р., не було врегульовано на законодавчому рівні надання такого виду послуг як послуги з оренди (аутстафінгу) персоналу.

Сутність послуги з оренди персоналу полягає в тому, що одна компанія приймає до себе на роботу на підставі трудового договору (зараховує до штату) працівника, а потім передає його в найм (оренду) іншій компанії на підставі договору про надання послуг з оренди працівника. При цьому юридично такий працівник перебуває в трудових відносинах з первісною компанією, з якою у нього укладений трудовий договір, а фактично виконує вказівки/завдання, отримані від орендаря.

Законодавче підґрунтя послуга з оренди персоналу отримала лише з прийняттям Закону про зайнятість. Однак деякі питання, незважаючи на прийняття Закону про зайнятість, залишилися відкритими та не до кінця врегульованими.

Зокрема, абз. 1, 2 ч. 1 ст. 39 Закону про зайнятість передбачено, що діяльність суб’єктів господарювання (роботодавців, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця на умовах трудових договорів) здійснюється на підставі дозволу, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції. Порядок видачі дозволу на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця встановлюється Кабінетом Міністрів України, однак такий Порядок на даний час ще не затверджений.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Івано-Франківській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...