Небезпека травм у машинобудуванні — як захистити працівників


Небезпека травм у машинобудуванні — як захистити працівників

Галузь машинобудування займає третю сходинку за кількістю травмованих працівників, у тому числі зі смертельними випадками (першу — вугільна промисловість, другу — соціально-культурна сфера та торгівля).

Під час проведення різних технологічних процесів на виробництві виникають небезпечні зони, в яких на працюючих впливають небезпечні і шкідливі виробничі фактори. Зокрема, такими факторами є:

  • небезпека механічного травмування (отримання травм в результаті впливу рухомих частин машин і обладнання, що пересуваються, виробів, предметів, що падають з висоти тощо),
  • небезпека ураження електричним струмом,
  • вплив різних видів випромінювання (теплового, електромагнітного, іонізуючого),
  • вплив інфра- та ультразвуку, шуму, вібрації.

Серед найбільш травмонебезпечних видів робіт одне із перших місць займає технологічний процес оброблення металу. Основними причинами настання нещасних випадків є недосконалість технологічного процесу, його невідповідність вимогам безпеки, невиконання посадових обов’язків, тобто грубе порушення техніки безпеки при обробці металу, некоректне використання верстатів та механізмів, що обертаються.

Заходи безпеки мають поєднувати як технологічний процес, так і конкретні дії людей на робочих місцях.

Серед причин нещасних випадків переважають організаційні — від 55–70%. Технічні причини складають від 12–20%, а психофізіологічні — 15–25% від загальної кількості нещасних випадків на виробництві.

Найпоширенішою організаційною причиною є невиконання вимог інструкцій з охорони праці — 35–40% від загальної кількості травмованих осіб. На другому місці — невиконання посадових обов’язків — 9–15%. Серед психофізіологічних причин найпоширеніша — особиста необережність потерпілого — 13,3–20%.

Через порушення Технологічної інструкції на виплавку чавуну в електропечах ВВС згорів наживо плавильник металів та сплавів, працівник Приватного підприємства «Патар».

В результаті порушення вимог інструкції з охорони праці рука працюючого потрапила в небезпечну зону рухомої частини преса пуансона — працівник ТзОВ «Р.В. Метал Сервіс» втратив всі пальці лівої руки.

Під час виконання операції з вирівнювання листового металу на вальцях, які перевищують їх технологічні можливості, не була забезпечена технічно правильна та безпечна їх експлуатація — в результаті працівник ПрАТ «РІВНЕАЗОТ» отримав травму з тяжким наслідком.

Для захисту від впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників необхідно:

  • застосовувати засоби колективного та індивідуального захисту, які поділяються на огороджувальні, блокувальні, системи дистанційного управління машинами і обладнанням;
  • огородження повинно бути міцним, щоб витримувати удари часток (стружки), що виникають при обробці деталей та випадковий вплив обслуговуючого персоналу, і надійно закріпленим;
  • влаштування блокувальних пристроїв, що виключає можливість проникнення людини в небезпечну зону або усуває небезпечний чинник на час перебування людини в небезпечній зоні;
  • дворучне включення машин і обладнання, що здійснюється двома рукоятками за допомогою двох пускових органів, що виключає випадковий запуск цих пристроїв.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...