Матір сина, що п’яним загинув на підприємстві, отримає моральну шкоду


Матір сина, що п’яним загинув на підприємстві, отримає моральну шкоду

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін рішення Славутського міськрайонного суду у справі про стягнення моральної шкоди.

Матері, син якої загинув внаслідок нещасного випадку на виробництві, присудили з підприємства 95 тисяч гривень.

Як установив суд, на чоловіка впала металева конструкція. Основною причиною трагедії стало неякісне зварювання конструкції, супутніми – перебування потерпілого у стані алкогольного сп’яніння і невиконання виконробом своїх посадових обов’язків.

До апеляційного суду рішення оскаржили обидві сторони. Жінка стверджувала, що розмір морального відшкодування є замалим. А просила вона 500 тисяч гривень. На думку підприємства у позові взагалі потрібно було відмовити, бо вина його у смерті не доведена. Визначений першою інстанцією розмір відшкодування роботодавець загиблого вважав необґрунтованим.

“Докази у справі достовірно вказують на те, що підприємство не створило безпечні умови праці на робочому місці загиблого, що призвело до настання нещасного випадку з останнім. Також до цього випадку призвело невиконання виконробом підприємства своїх посадових обов’язків. Внаслідок смертельного травмування чоловіка, позивач зазнала душевних страждань і має право на відшкодування моральної шкоди. Ці збитки знаходяться у прямому причинному зв’язку з неправомірною бездіяльністю підприємства, – йдеться у постанові апеляційної інстанції.  

Колегія суддів дійшла висновку, що відповідати за моральну шкоду має саме підприємство, не зважаючи на те, що досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом смерті чоловіка не закінчене. 95 тисяч гривень суд визнав обґрунтованою сумою, враховуючи ступінь вини підприємства і причетність самого потерпілого до нещасного випадку.

Джерело: прес-служба Хмельницького апеляційного суду

Матеріали до теми


Діти-гімнасти зірвалися з 3-метрової висоти під час вистави у цирку
Поліція з’ясовує обставини нещасного випадку, який стався у Запорізькому державному цирку під час виконання номеру гімнастів. За інформацією пресслужби Нацполіції, ...