Діти-гімнасти зірвалися з 3-метрової висоти під час вистави у цирку


Діти-гімнасти зірвалися з 3-метрової висоти під час вистави у цирку

Поліція з’ясовує обставини нещасного випадку, який стався у Запорізькому державному цирку під час виконання номеру гімнастів. За інформацією пресслужби Нацполіції, двоє неповнолітніх гімнастів, 15-річний хлопець та 12-річна дівчина, зірвалися з триметрової висоти під час вистави та впали на арену.

«До чергової частини відділу № 1 (Вознесенівський) Запорізького райуправління поліції надійшло повідомлення про те, що до реанімаційного відділення Запорізької обласної дитячої лікарні доставлено двох неповнолітніх. Попередньо поліцейські з’ясували, що близько 18:00 під час вистави в міському цирку виконавці гімнастичного номеру програми не втримались на канаті та зірвались з 3-метрової висоти», – йдеться в повідомленні.

Переломи Як діяти, щоб не нашкодити постраждалому — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Підлітки отримали травми різного ступеня тяжкості, проте їхнє життя не перебуває під загрозою. Відомості про цей випадок були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за порушення вимог законодавства про охорону праці.

 

Досудове розслідування щодо цього інциденту продовжується.

Джерело: СУДОВО-ЮРИДИЧНА ГАЗЕТА


 

Заходи безпеки для артистів цирку

У питаннях, пов’язаних із організацією безпечної праці артистів цирку, контролем приміщення, яке має бути безпечним та комфортним для праці артистів, є низка заборон, які повинні бути дотримувані та контрольовані.

Усім відомі неймовірні виступи артистів на арені цирку, що постійно захоплюють сотні людей небезпечними трюками. Аби шоу залишало для глядачів лише приємні спогади, дуже важливо забезпечувати заходи щодо безпеки артистів під час виступів і тренувань. У першу чергу важливо розуміти стан здоров’я артистів та періодично проводити обстеження.

Умови місця роботи і перевірка обладнання (засобів страхування)

На стан здоров’я впливають умови місця роботи, а саме: його температура, вологість,

освітленість, тому важливо контролювати ці показники. Артисти цирку постійно наражаються на небезпеку. Аби суттєво зменшити ризики травмування, потрібно застосовувати страхування різних видів, періодично перевіряти справність обладнання та проводити контроль усіх показників

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Робота артистів цирку вражає, але призводить до небезпечних ситуацій. Вони можуть виникати внаслідок несправності обладнання, страхування або ж звичайних людських факторів. Встановлення певних вимог та заборон допоможе значно зменшити відсоток небезпечних ситуацій.

Артисти цирку – це люди не лише з великою майстерністю, а й з прекрасним фізичним станом, стійким вестибулярним апаратом та психологічним здоров’ям, у яких відсутній страх висоти. Важливим є повний медичний контроль стану усіх працівників, який встановлює можливість роботи артисту. Артисти, робота яких має елементи акробатики чи гімнастики, перед початком виступів у кожному новому місті мають пройти медичний огляд у лікаря цирку. У кожному стаціонарному цирку та навчальних циркових закладах встановлюють пункти медичного огляду.

Безпосередньо на фізичний стан людей впливають показники місця роботи, такі як: опалення, вентиляція, освітленість.

Температура манежу у стаціонарних цирках повинна бути від +14° до +25°, а у пересувних цирках від +14° до 35°.
Відносна вологість на манежі має бути в межі 30-75 %. Щоб забезпечити такі показники, необхідно мати запас палива, ліквідувати протяги, перевірити справність опалювального обладнання, утеплити зовнішні ворота, тамбури та двері.

 

Для перевірки показників на висоті 1,5 м в артистичному проході встановлюють термометр та психрометр. Освітленість у медичних пунктах, адміністративних, побутових та інших допоміжних приміщеннях з постійними робочими місцями має бути природного походження. Дозволяється його заміна на штучне лише у тих приміщеннях, де люди перебувають нетривалий час.

Охорона здоров’я артистів цирку базується на використанні надійного обладнання та страхування, яке перед початком експлуатації перевіряється й технічно оглядається інженером з техніки безпеки. Після цього усе обладнання має бути ретельно закріплене, щоб уникнути падіння через можливі струси, вібрації та відцентрові сили.

У інвентарі кожного цирку мають бути справні підвісні центральні лонжі, аварійна мотузкова драбина та запобіжна сітка розмірами 4×4 м. Під час виступів та тренувань артисти повинні користуватись спеціальним захисним обладнанням: запобіжним поясом, наколінниками, бандажами, напульсниками для зменшення можливих ударів та вивихів.

Розроблення документів з цивільного захисту
Індивідуальний підхід • Стислі терміни виконання • Доступна ціна
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Обов’язково повинно бути страхування:

– в артистів, які виконують трюки на висоті вище 4 метрів над манежом;

– в акробатів, які виконують стрибки на трьох артистах, драбинах чи щоглі;

– в акробатів, які переміщують на голові чи плечах партнерів;

– в учнів та артистів, які слабо володіють технікою складних стрибків та інших трюків.

 

Перелік заборон у роботі артистів цирку

Для безпечної праці артистів цирку встановлений перелік, у якому забороняється:

– виступати жінкам у ролі атлетів та силових жонглерів;

– виконувати трюки, які зв’язані з патологічним роз’єднанням суглобів, з проковтуванням горючих рідин, живих організмів;

– стріляти та метати гострий та важкий реквізит у щити поруч із «живою мішенню»;

– демонструвати трюки без належної майстерності;

– знаходитись під цирковим обладнанням, важким реквізитом або іншим вантажем, яке знаходиться у підвішеному стані чи спускається;

– зустрічна їзда та рух трюкового авто вище червоної риски на атракціоні «Мотогонки».

Справність обладнання, належні умови праці повинні бути контрольовані та перевірені фахівцем з охорони праці. Ця перевірка має бути періодичною та незалежною.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

 

Обов’язки відповідального за охорону праці в цирку

Фахівець з охорони праці має:

– контролювати дотримання адміністрацією законодавства про робочий час, вихідні дні, відпустки, охорону праці жінок та підлітків;

– перевіряти стан техніки безпеки та виробничій санітарії;

– допомагати впроваджувати нове обладнання;

– контролювати справність манежного настилу, бар’єру, циркових апаратів, електрообладнання, захисних та запобіжних пристосувань;

– перевіряти наявність паспортів на конструкції, апарати цирку та наявність відміток про своєчасний технічний огляд;

– слідкувати за своєчасною перевіркою місця кріплення циркового обладнання;

– контролювати організацію та якість інструктажу, навчання артистів цирку;

– вивчати причини виробничого травматизму та професійних

захворювань, і вимагати від адміністрації усунення цих причин.

Джерело: «Проблеми охорони праці, промислової та цивільної безпеки» (збірник матеріалів двадцять другої Всеукраїнської науково-методичної конференції (з участю студентів))

Акція Оплачуй 9 міс - отримуй 12

Матеріали до теми