...

Ефективність респіраторів для запобігання COVID-19


Ефективність респіраторів для запобігання COVID-19

Фільтрувальний одноразовий респіратор (маркування FF), використовується для захисту органів дихання користувача від дрібних шкідливих аерозолів, пилу, диму, смогу, вірусів.

Важливою умовою ефективного захисту є щільне прилягання респіратора до обличчя користувача. Для цього потрібно забезпечити перевірку відповідності півмаски одним із відомих способів (Fit-test, Quantifit test) прямо на робочому місці1. В умовах розповсюдження інфекцій фільтрувальні одноразові респіратори необхідно застосовувати сумісно із засобами захисту очей (рекомендуються окуляри закритого типу).

Щільне прилягання фільтрувальних півмасок приводить до фізичного дискомфорту, а значний час проведений в ній ще й до психологічного, що позначається на його ефективності через бажання позбутись респіратора, часте його знімання тощо.

Існує значна кількість лабораторних досліджень щодо високої ефективності фільтрувальних респіраторів для захисту медичних працівників у порівнянні з медичними масками. Однак всі вони мають певні обмеження, які формуються лабораторними умовами: обмежений час використання, підбір тільки спеціально навчених і підготовлених випробувачів, які попередньо пройшли перевірку на відповідність півмаски антропометричним параметрам обличчя, виконання стандартних вправ (ходьба, розмови, рухи головою). Зрозуміло, що в реальних умовах не все виходить так, як хотілось.

Аналіз опублікованих даних дозволяє стверджувати, що за певних умов використання можна досягти достатнього рівня захисту. Однак в умовах тотальної нестачі ЗІЗ, появі значної кількості неякісних ЗІЗ, невміння їх правильно застосовувати та відчутний психологічний і фізичний дискомфорт за час їх носіння, призводять до суттєвого погіршення захищеності користувачів.

Варто зазначити, що медичні маски призначені, насамперед, для захисту навколишнього середовища від людини, тоді як фільтрувальні респіратори захищають людину від небезпечного навколишнього середовища.
____________
1 Рекомендуємо ознайомитись зі статтею «На захисті дихання: фільтрувальні респіратори» в № № 4, 5, 6-2019 ОППБ.

Підготовано редакцією за інформацією професора кафедри охорони праці і цивільної безпеки НТУ «Дніпровська політехніка», д. т. н. С. І. Чеберячка

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про забезпечення засобами індивідуального захисту працівників машинобудівного підприємства
На машинобудівному підприємстві ПрАТ «Слов’янський машинобудівний завод» проведено онлайнову нараду. Інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці надано поради щодо ...
Безпека під час використаня електрозахисних засобів: консультація від Держпраці з працівниками закладів освіти
Вибір необхідних електрозахисних засобів, засобів захисту від дії електричного поля (ЕП), а також ЗIЗ регламентується Правилами експлуатації електрозахисних засобів, які ...
Про використання засобів індивідуального захисту: Держпраці проведено захід із працівниками сільського господарства
Забезпечення необхідної кількості та правильного використання засобів індивідуального захисту – одна з умов безпечного виконання робіт та мінімізації впливу небезпечних ...