Чи можлива на даний час безкоштовна видача молока працівникам?


Чи можлива на даний час безкоштовна видача молока працівникам?

Забезпечення працівників молоком — встановлена законом норма. Станом на даний час порядок безоплатного надання молока законодавчо не врегульовано, роботодавець самостійно вирішує питання щодо безкоштовної видачі молока працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, у колективному договорі або угоді з урахуванням результатів атестації робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 р. № 442 та методичних рекомендацй щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Мінпраці України від 01.09.1992 р. № 41.

В даний час чинною є стаття 166 Кодексу законів про працю України та стаття 7 Закону України «Про охорону праці», якими передбачено право на безоплатне отримання молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці. Також статтею 7 Закону України «Про охорону праці» передбачено, що працівникам зайнятими на роботах із важкими та шкідливими умовами праці, пільги і компенсації надаються в порядку визначеному законодавством. Відповідно до постанови КМУ «Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці» від 27.06.2003 р. № 994 (далі — Постанова № 994), джерела і обсяг фінансування витрат на охорону праці визначаються в колективному договорі або угоді.

Пункт 6 Постанови № 994 передбачає забезпечення працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, лікувально-профілактичним харчуванням, молоком чи рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою відповідно до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про охорону праці», колективного договору або угоди.

Згідно статті 7 Закону України «Про охорону праці» грошова компенсація працівникові на придбання молока або рівноцінних харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором, виплачується тільки у разі роз’їзного характеру роботи.

Також заборонено видавання молока за одну або декілька змін наперед та за попередні зміни.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...