28го квітня Всесвітній день охорони праці | Журнал “ОППБ”


28го квітня Всесвітній день охорони праці | Журнал “ОППБ”

Шановні читачі!

28 квітня традиційно відзначається Всесвітній день охорони праці, який у цьому році проходить під гаслом: «Безпечне та здорове майбутнє праці».

Від імені журналу «Охорона праці і пожежна безпека» хочу подякувати всім фахівцям з охорони праці за віддане ставлення до своєї роботи та побажати щоб ваші зусилля сприяли подальшому поліпшенню і підтримці високого рівня безпеки на робочих місцях.

Бажаю професійних успіхів та слухняних підопічних!

З повагою, головний редактор Тетяна Комарова

До дня охорони праці наші експерти підготували статтю про 100-річну боротьбу Міжнародної організації праці за соціальну справедливість та гідну працю, а також про участь кожного працівника у визначенні вектора змін, що відбуваються.

Міжнародна організація праці: 100-річчя боротьби за соціальну справедливість та гідну працю

Україна є членом Міжнародної організації праці (МОП) з 1954 року, і в часи незалежності також не стоїть осторонь світових процесіву боротьбі за гідну працю.

Наразі в Україні триває Програма гідної праці МОП для України на 2016–2019 роки. Ця Програма, включно з її пріоритетами йрезультатами, погоджена за підсумками масштабного процесу тристоронніх консультацій з партнерами МОП в Україні.

Досягнення визначених стратегічних пріоритетів і результатів заплановане на період 2016–2019 рр. шляхом реалізації спільних дій української влади та соціальних партнерів, з одного боку, та МОП — з іншого. У Програмі враховано заходи з планування розвитку, що здійснюються у країні, та міжнародні програми дій, зокрема, Рамкова програма партнерства Уряду Україниз ООН на 2012–2016 роки, Стратегія подолання бідності та Стратегія сталого розвитку «Україна-2020». З боку МОП ця робота виконується через проекти технічного співробітництва, дорадчі місії, семінари з поширення інформації та заходи з розбудови спроможності. Перевірка виконання Програми гідної праці здійснюється на регулярній основі із застосуванням партнерами інтерактивних методів. Процес моніторингу передбачає проведення місій експертів МОП та підготовку ними внутрішніх звітів.


У статті «МОП: 100-річчя боротьби за соціальну справедливість та гідну працю» читайте докладніше: 

  • МОП: історія та сучасність
  • Безпека та здоровя на роботі – обовязкові пріоритети
  • План дій. Приєднуйтеся до змін

У 2019 році виповнюється 100 років із часу заснування Міжнародної організації праці. Після руйнівної світової війни у 1919 році уряди країн, роботодавці і працівники об’єдналися на основі ідеї соціальної справедливості для утворення МОП, «беручи до уваги, що існують умови праці, що тягнуть за собою несправедливість, потребу та злидні для великої кількості людей, що породжують таке невдоволення, яке наражає на небезпеку мир і злагоду в усьому світі; і беручи до уваги нагальну потребу поліпшення цих умов», як мовиться у преамбулі до Статуту МОП 1919 року.

Сьогодні, як і тоді, міцний мир і стабільність залежать від соціальної справедливості. Тому на ознаменування своєї столітньої річниці МОП оголосила про початок глобальної кампанії під назвою «МОП звертається до людей» (далі — кампанія), яка покликана продемонструвати актуальність принципів і цілей установчого мандата Організації для вирішення проблем сьогоднішнього дня, а також їх важливу роль у справі побудови більш справедливого майбутнього для всіх.

Кампанія ведеться за 25 тематичними напрямами, які мають безпосередній стосунок до повсякденного життя людей, починаючи з гендерної рівності та молодіжної зайнятості і закінчуючи зміною клімату і проблемами впровадження на виробництві штучного інтелекту. Всі ці напрями охоплюють під різними кутами проблеми гідної праці. Проте ми пам’я таємо, що гідна праця — це перш за все безпечна праця. Наголошуючи на цьому,
один з напрямів МОП присвячено безпосередньо сфери безпеки праці та здоров’я.

З матеріалами, що стосуються напрямів діяльності МОП, можна ознайомитись на новому інтерактивному сайті, який надає мультимедійні можливості для вивчення минулого, сьогодення і майбутнього МОП.

З нагоди Всесвітнього дня безпеки праці та здоров’я цього року 28 квітня аналізуватиметься 100-річна робота з поліпшення професійної безпеки та здоров’я. Фахівці МОП, натхненні столітньою річницею та дискусіями про майбутнє, обрали темою Всесвітнього дня — «Безпека і здоров’я та майбутнє праці / Safety and health and the future of work». Окрім підбиття підсумків, розглядатимуться можливості для продовження цих зусиль шляхом таких значних змін, як технологія, демографія, організація праці та зміна клімату.

28 квітня 2019 року стане лише початком всесвітніх подій та заходів, що триватимуть протягом усього року, навколо теми безпеки та здоров’я і майбутнього праці.

МОП розпочне глобальний звіт з цього приводу, поділившись історією про 100-річний досвід збереження життя і пропагування безпечного та здорового робочого середовища. Очікується, що доповідь охопить еволюцію безпеки та охорони здоров’я ще до початку роботи МОП до 1919 року, пройшовши через основні поворотні моменти, які вплинули на цю сферу, а також на те, як МОП сприяє підвищенню безпеки та здоров’я на роботі.

Головна сторінка сайту https://www.ilo.org/100/en/

Агітаційні картки МОП присвячені тематичному напряму із забезпечення безпеки праці та здоров’я

Описание: Описание: 16_1920x1080_Health&Safety_Motiv_3.jpg

Ще більш важливим є те, що доповідь стосуватиметься змін в організації робіт, технологіях (застосування цифрових та інформаційно-комунікаційних технологій, робочих платформ, автоматизації та робототехніки), демографії, глобалізації, зміні клімату та інші чинниках, які впливають на динаміку безпеки та здоров’я людини, а також в характері професій у цій сфері, незважаючи на традиційні й нові ризики та на існуючі відмінності країн, що розвиваються та є розвиненими.

В рамках підготовки до святкування сторіччя МОП створила в 2015 році Глобальну комісію з питань майбутнього сфери праці (далі — комісія, глобальна комісія). Комісія вже підготувала незалежну доповідь «Працювати заради кращого майбутнього / Work for a brighter future», яка містить відповіді на головні виклики, що породжуються перетвореннями на ринку праці. Доповідь може забезпечити аналітичну основу для досягнення соціальної справедливості в ХХI столітті. Ця доповідь була презентована в Женеві 22 січня

2019 року, а отже, започатковано офіційне святкування 100-річчя МОП.

У першій половині 2019 року всім державам-членам запропоновано організувати заходи, присвячені 100-річчю МОП, і обговорити доповідь комісії.
Кульмінацією заходів стане Міжнародна конференція праці у червні 2019 року з можливим прийняттям столітньої декларації.

Сфера праці змінюється під впливом нових сил. Технологічний розвиток, зміна клімату, демографічні зрушення, глобалізація… Ці перехідні процеси вимагають рішучих дій. Нові виклики доповнюють існуючі, погрожуючи загострити їх. На часі необхідно скористатися поточним моментом, щоб дати розкритися можливостям, створюваним змінами.

Глобальна комісія з питань майбутнього сфери праці провела поглиблене вивчення питань, що стосуються майбутнього сфери праці. У своїй історичній доповіді «Працювати заради кращого майбутнього» комісія пропонує заходи, необхідні для того, щоб побудувати майбутню сферу праці, в якій буде забезпечена гідна і стабільна зайнятість для всіх.

«Питання, порушені у доповіді, мають важливе значення для всіх людей і для планети в цілому, — зазначив генеральний директор МОП Гай Райдер. — Це непрості питання, але ігнорувати їх небезпечно. Мандат МОП полягає в тому, щоб об’єднати уряди країн, роботодавців і працівників усього світу, і у нашої організації є все необхідне, щоб служити надійним провідником на шляху, що відкриває нові перспективи для майбутніх поколінь людей праці».

Одним із ключових висновків доповіді є те, що погана якість роботи бентежить більшу частину світової робочої сили. Погані умови праці залишаються головною проблемою в сфері зайнятості.

За дослідженнями МОП прогрес в справі скорочення світового безробіття не супроводжується належним поліпшенням якості робочих місць.

Низька якість робочих місць — основна проблема світового ринку праці, де мільйонам людей доводиться погоджуватися на роботу в незадовільних умовах.

На саміті ООН зі сталого розвитку 25 вересня 2015 року було прийнято резолюцію Генеральної Асамблеї ООН «Перетворення нашого світу: порядок денний в області сталого розвитку на період до 2030 року / Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development». Резолюцією ухвалено цілі сталого розвитку (ЦСР, відомі також як глобальні цілі). Вони нараховують 17 глобальних цілей, яким відповідають 169 завдань.

Резолюція оголосила новий план дій, орієнтований на виведення світу на траєкторію сталого та життєстійкого розвитку.

Описание: Описание: Картинки по запросу цілі сталого розвитку

Ціль 8: Сприяння поступальному, всеохоплюючому та сталому економічному зростанню, повній і продуктивній зайнятості та гідній праці для всіх
Ціль 8 містить 10 завдань.
Завдання 8.8 стосується безпосередньо безпеки праці: «8.8. Захищати трудові права і сприяти забезпеченню надійних і безпечних умов праці для всіх трудящих, включаючи трудящих-мігрантів, особливо жінок-мігрантів, та осіб, які не мають стабільної зайнятості».

Статистичні дані Міжнародного бюро праці

У доповіді комісії також підбиваються підсумки п
рогресу в досягненні цілей, пов’язаних з цілями в галузі сталого розвитку (ЦСР 8). Просування в цьому напрямку виявилось повільнішим, ніж передбачалося. МОП визначає цілий ряд факторів, що ведуть до дефіциту гідної праці.

За нинішніх темпів просування вперед в цьому питанні забезпечити гідну працю для всіх, як передбачено ЦСР 8, багатьом країнам навряд чи вдасться. «ЦСР 8 передбачає не просто повну зайнятість, а й її якість, — каже заступник генерального директора МОП з політичних питань Дебора Грінфілд (Deborah Greenfield). — Рівність і гідна праця — одні з основ, на яких будується сталий розвиток».

Деякі сучасні бізнес-моделі, у тому числі побудовані на нових технологіях, загрожують підірвати існуючі досягнення в галузі праці. Якщо ті, хто приймає політичні рішення, не знайдуть вихід з положення, це може торкнутися таких аспектів, як зміцнення формального характеру зайнятості та її стабільності, соціальний захист, дотримання трудових норм.

«Робота сама по собі ще не гарантує гідних умов життя, — зазначає керівник відділу досліджень МОП Деміан Гримшоу (Damian Grimshaw). — Так, 700 мільйонів людей живуть в умовах крайнього або помірного зубожіння при тому, що мають роботу».

Занадто багато людей все ще присвячують роботі надмірну кількість часу, і щорічно мільйони, як і раніше, гинуть від нещасних випадків на виробництві. При цьому стрес на роботі посилює ризик психічного нездоров’я. Зростання заробітної плати відстає від зростання продуктивності, і скорочується частка участі працівників в розподілі національного доходу. Збільшується розрив між багатими і всім іншим населенням. Мільйони працівників, як і раніше, обмежені в цивільних правах, позбавлені базових прав і не мають можливості бути почутими. Всі ці виклики несуть серйозні наслідки для соціальної справедливості і миру. Вони загрожують нормам загального благополуччя, що єднають суспільство, і руйнують довіру до демократичних інститутів.

Зростання нестабільності і невизначеності підживлює ізоляціонізм і популізм. Спостерігається відхід від відкритого суспільства та відкритої економіки.

Водночас відкриваються чудові можливості. Досягнення у сфері технологій не тільки розширюють можливості вибору, де і коли працювати, а й створюють нові робочі місця кращої якості. Попереду відкриваються безмежні можливості для підвищення якості трудового життя, розширення можливостей вибору, скорочення гендерного розриву, подолання шкоди, завданої нерівністю в світі, і вирішення багатьох інших завдань. Для того щоб прокласти новий шлях, необхідно вжити рішучих дій з боку урядів і організацій роботодавців та працівників за допомогою відродження суспільного договору.

Для покращення ситуації у доповіді пропонується орієнтуватися на людину у формуванні майбутнього сфери праці, в якому суспільний договір стане сильнішим завдяки тому, що людина і його праця займуть центральне місце в економічній і соціальній політиці та діловій практиці.

В доповіді передбачається три основних напрями дій, які в сукупності сприятимуть економічному зростанню, справедливості і стійкості в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Зокрема, збільшити інвестиції:

  • в розвиток здібностей людини;
  • в інститути ринку праці;
  • в гідну і стабільну зайнятість.

1. Інвестувати в розвиток здібностей людини
Щоб люди могли досягти успіху в цифровому столітті з нейтральним вуглецевим слідом, необхідно ширше враховувати аспекти розвитку і прогресу у підвищенні рівня життя людей, включаючи їх права та сприятливі умови, які розширюють їх можливості і підвищують їхній добробут.

Навчання протягом усього життя для всіх

Навчання протягом усього життя охоплює формальне і неформальне навчання — від виховання в ранньому дитинстві та початкової освіти до навчання дорослих. Загальне право на навчання протягом усього життя дозволить людям купувати професійні навички, перенавчатися і підвищувати кваліфікацію.

Уряди, працівники та роботодавці, а також навчальні заклади несуть спільну відповідальність за створення ефективної екосистеми навчання протягом усього життя, що належним чином фінансується.
МОП бачить необхідність в пошуку життєздатних варіантів стимулювання підприємств до збільшення інвестицій в професійну підготовку, включаючи аналіз того, як в стандартах бухгалтерського обліку відображаються витрати на навчання.

Фахівці МОП рекомендують урядам створювати механізми контролю якості навчання протягом усього життя і спільно з організаціями роботодавців і працівників контролювати ефективність систем навчання протягом усього життя. Щоб навчання дійсно тривало все життя, набуті навички повинні скрізь визнаватися. Це вимагає створення загальної системи визнання кваліфікацій і навичок на національному та міжнародному рівнях. Це включає в себе прогнозування навичок, які знадобляться працівникам, щоб зберегти зайнятість, визначення шляхів їх набуття та участь в необхідному навчанні при розумінні того, що у них є запас часу і готовність до ризику.

Підтримка людей на перехідних етапах
Трудове життя завжди відзначене поворотами — переходом від школи до трудової діяльності, народженням дітей, зміною роботи, виходом на пенсію. Їх складність посилюється змінами, що відбуваються в світі — новими технологіями, демографічними зрушеннями і переходом до низьковуглецевої економіки. Підтримка людей в ці періоди розширить можливості їх вибору і забезпечить стабільність, щоб вони могли справлятися зі змінами. Щоб підтримати людей під час дедалі частіших переходів на ринку праці, урядам необхідно збільшити інвестиції в державні служби зайнятості, об’єднуючи цифрові послуги з послугами персонального консультування і працевлаштування і підвищуючи якість інформації про ринок праці на підтримку процесу прийняття рішень.

Перетворюючий порядок денний гендерної рівності
Жінкам все ще доводиться адаптуватися до сфери праці, створюваної чоловіками для чоловіків. Хоча на шляху до розширення участі жінок на ринку праці відкрилися багато дверей, жінки, як і раніше, виконують три чверті всієї неоплачуваної роботи по догляду вдома. У справі забезпечення гендерної рівності вагому роль можуть відігравати технології.

Посилення соціального захисту
Майбутнє сфери праці вимагає створення на основі принципів солідарності і розділення ризиків сильної системи соціального захисту, яка допомагає задовольняти потреби людей протягом їхнього життя.

Це вимагає встановлення мінімального рівня соціального захисту, що забезпечує базовий захист всіх, хто потребує, який може бути доповнений програмами соціального страхування, заснованими на додаткових внесках, які підвищують рівень захищеності.

Автори:

  • Наталія Данько, директор ТОВ «Кволіті Юкрейн», провідний аудитор Quality Austria з OHSAS 18001, ISO 9001, ISO 13485, ISO 14001, ISO 22000, ISO 45001, ISO 50001, тренер Quality Austria
  • Костянтин Теличко, доцент, кандидат технічних наук

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека» №4, 2019, підготовлено за матеріалами https://www.ilo.org/

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми