Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс № 2, 2024


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс № 2, 2024

Зустрічайте лютневий номер! Цьогоріч ми не робимо спарених номерів, а випускаємо друковане видання щомісяця. Раді повернутися до звичного нам формату. А наповнення, як і зазвичай — різноманітне, насичене, корисне. Тут вам і планер, і практичний кейс, і пам’ятки на різні теми.

 

У лютневому номері «Охорона праці і пожежна безпека»

ІНТЕРВʼЮ

«Задля високого рівня техногенної безпеки й цивільного захисту слід об’єднувати зусилля держави, спеціалістів та громадян»

З огляду на те, що наша країна перебуває в стані багаторічної війни, питання техногенної безпеки та цивільного захисту нині є одними з найосновніших. Ця тема доволі широка й потребує значної уваги як із боку кожної окремої людини, так і, безумовно, роботодавців, керівників та фахівців з охорони праці. Тож редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» (далі — ОППБ) звернулася до Юрія Підгорецького, директора технічного ТОВ «Шілд-Фаєр», з проханням надати експертні відповіді на питання, які нині найбільше хвилюють спеціалістів. Про те, яким є сучасний стан техногенної безпеки та цивільного захисту в Україні й чи покращився він, порівняно з минулими роками; які НПА, пов’язані з цією сферою, є чинними та які вимоги висуваються до відповідних спеціалістів; які проблеми в галузі безпеки все ще існують та як їх вирішувати; про Механізм цивільного захисту Європейського Союзу і які обов’язки та гарантії в ньому передбачені для України як держави-учасниці; у який бік слід рухатися, для того щоб досягти високого рівня техногенної безпеки й цивільного захисту — читайте у свіжому інтерв’ю.

 

ПРАКТИЧНИЙ КЕЙС

Ергономічна оцінка ручного інструмента. Аналізуємо ефективність застосування контрольного чек-листа

Незважаючи на світову тенденцію до збільшення автоматизації виробничих завдань, у деяких галузях народного господарства й досі використовуються ручні інструменти. Наприклад, сільське господарство, будівельне, лісове та інші. Це іноді призводить до появи виробничого травматизму й розвитку професійних захворювань опорно-рухового апарату. Потенційно небезпечні засоби виробництва — інструмент ударної дії та слюсарно-монтажний. Найчастіше під час роботи з таким інструментом працівники отримують травми очей та рук. У них часто виникає прогресуюче пошкодження рук, ліктя, зап’ястя, кисті, нервів, сухожиль і сухожильних оболонок пальців. Вважається, що кількість травм можна зменшити, якщо підбирати ручні інструменти з акцентом на комфорт користувача та ефективні принципи ергономічного дизайну. Тому виникає необхідність розробки простих та дієвих механізмів для визначення комфортного використання ручного інструмента під час виконання конкретних виробничих завдань. Тож у наведеній статті розглянемо алгоритм для перевірки ручного інструмента на ергономічність для працівників лісового господарства та визначимо його ефективність для подальшого застосування спеціалістами.

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Вимоги з охорони праці під час прийому на роботу нового працівника. Гайд для роботодавців та спеціалістів з ОП

Допуск до роботи нового працівника — це своєрідна процедура, яка передбачає обов’язок роботодавця виконати певний алгоритм дій. Обов’язок інформування працівника з локальними документами та умовами праці визначено в ст. 29 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 р.

 

ІНФОРМУЮТЬ ПОСАДОВІ ОСОБИ

Особливості працевлаштування й роботи осіб з інвалідністю. Яких вимог зобов’язані дотримуватися роботодавці

Відповідно до ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Особи, які мають інвалідність, не є винятком. Навпаки, законодавство забороняє будь-яку дискримінацію у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від інвалідності.

 

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА

Зберігання й застосування медичних аптечок на підприємстві. Основне, про що повинні знати спеціалісти

Законом України «Про охорону праці» на роботодавця покладено вимоги вжити термінові заходи для допомоги потерпілим у разі виникнення на підприємстві аварій та нещасних випадків (ст. 13). У низці нормативно-правових актів, виданих на підставі цього Закону, зазначені вимоги викладені більш детально для зручності їх застосування.

 

ЕКСПЕРТ РЕКОМЕНДУЄ

Методичні рекомендації щодо заземлення нейтралі електричних мереж 6–35 кВ через резистор. Яких важливих виправлень та доповнень потребує документ

Найбільш розповсюдженим видом пошкоджень в електричних мережах напругою 6–35 кВ є однофазні замикання на землю (ОЗЗ), які становлять близько 60–80% загальної кількості пошкоджень. У разі довготривалої роботи мережі в режимі ОЗЗ зростає вірогідність пробою інших фаз в інших точках мережі, що призводить до виникнення режиму подвійного замикання на землю. Невідключені лінії при цьому можуть стати причиною розвитку аварії, викликаючи нові подвійні замикання у разі подальших пробоїв фаз «здорових» ліній, при цьому виникають багатомісцеві та міжфазні короткі замикання.

 

БЕЗПЕКА ПРАЦІ

Ключові підходи в організації безпеки праці. Вивчаємо їхню історію, методику та ефективність

Основним завданням охорони праці є впровадження організаційних, санітарно-профілактичних та технічних заходів для попередження травмування і професійних захворювань. Для цього існують різноманітні підходи (інструменти, методи, важелі), які можна умовно розділити на два основні типи.

 

ТОП-100 ЗАПИТАНЬ ДО ЕКСПЕРТІВ

Яких вимог з ОП має дотримуватися налагоджувальник верстатів та маніпуляторів з ЧПК

Які дії зобов’язаний виконати працівник до початку роботи з термічної обробки металів

Якими є норми безпеки праці під час роботи на зварювальному напівавтоматі

Які особливості необхідно враховувати працівникам для безпечної роботи з кислотами та їдкими речовинами

 

А також:

 

Придбати видання

 

З питань придбання і доступу
до Живого журналу «Охорона праці і пожежна безпека»: 0 (800) 219-977

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми