Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс № 1, 2024


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс № 1, 2024

У Живому журналі вже є можливість користуватися першим випуском 2024 року — пропонуємо січневий випуск «Охорона праці і пожежна безпека» № 1, 2024.

У цьому номері значна частина публікацій присвячена відповідям на актуальні запитання.

 

У січневому номері «Охорона праці і пожежна безпека»

 

ІНТЕРВʼЮ

«У питаннях навчання з ОП важливо дотримуватися не формального, а практичного та проактивного підходу»

Навчання з охорони праці, пожежної та електробезпеки, атестації робочих місць працівників, аудити та багато іншого — це те, що є підґрунтям галузі безпеки праці. Нині, в період воєнного стану, перелік необхідних знань та навичок, які мають опанувати спеціалісти, значно розширився, адже від цього безпосередньо залежить здоров’я та життя кожної людини. Про те, як нині відбувається процес навчання працівників різних галузей з питань безпеки праці; наскільки активно для цього використовується дистанційний формат; яким є стан нормативного регулювання питань охорони праці; які сучасні технології доцільно використовувати в процесі навчання та про чимало інших актуальних питань редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» (далі — ОППБ) поспілкувалася з Наталією Михаленко, директором компанії «Профітех». Головним напрямком їхнього навчально-консультаційного центру є навчання та організація перевірки знань посадових осіб, фахівців і робітників з питань охорони праці, електро- та пожежної безпеки. Кінцевою метою є ефективне вирішення завдань підприємств, що стосуються збереження життя та здоров’я працівників, створення безпечних умов на виробництві, мінімізації втрат робочого часу, обладнання та фондів.

 

Прогалини в НПАОП, роль людського фактору та критична необхідність змін. Погляд досвідченого спеціаліста на питання електробезпеки

Редакції та читачам журналу «Охорона праці і пожежна безпека» (далі — ОППБ) випала унікальна нагода — дізнаватися про можливості покращення рівня електробезпеки підприємств, установ та організацій від провідного українського спеціаліста — Альфреда Михайловича Манілова. Замисліться: понад пів століття свого життя він присвятив проєктуванню в цій галузі. Досвід, яким ділиться експерт разом зі своїм колегою — особливо цінний, адже відпрацьований та перевірений часом. Окрім того, спеціаліст постійно слідкує за актуальною ситуацією у сфері безпеки праці й має власні міркування з цього приводу, якими з радістю ділиться з колегами. І саме тому в цьому інтерв’ю ми вирішили поговорити з Альфредом Михайловичем про те, яким був його професійний шлях; на скількох місцях роботи він мав нагоду втілювати власні унікальні ідеї в життя; яким є погляд експерта на сучасний стан електробезпеки підприємств; чому нормативно-правові акти та інші документи в галузі потребують обов’язкових доопрацювань; чи змінилося ставлення працівників до безпеки протягом кількох десятиліть; чи має експерт плани для нових проєктів та багато іншого. Тож ділимося нашою розмовою з вами й закликаємо за потреби обов’язково звертатися до спеціаліста з питаннями щодо електробезпеки, яка є особливо важливою в наш час.

 

ТЕХНОГЕННА БЕЗПЕКА ТА ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Нові ДБН В.2.5-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту»: проблемні питання щодо реалізації окремих положень норм

Наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 10.08.2023 р. № 702 було затверджено ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту» (набули чинності 01.11.2023 р.), розроблені на заміну аналогічних будівельних норм від 1997 р., а саме ДБН В.2.2-5-97 «Будинки і споруди. Захисні споруди цивільного захисту», до яких свого часу було внесено 4 зміни.

 

ЕКСПЕРТ РЕКОМЕНДУЄ

Охорона праці осіб пенсійного та передпенсійного віку. Проблеми, які необхідно долати

В Україні питання праці осіб пенсійного й передпенсійного віку є доволі суперечливими. З одного боку, згадані категорії працівників захищені законодавством та мають відповідні гарантії, закріплені в нормативно-правових актах. З іншого ж, практичного боку, помітною є тенденція, за якої особи передпенсійного віку втрачають робочі місця, підпадають під скорочення, отримують недостатні виплати заробітної плати, страждають від упереджень, стереотипів та ейджизму. Це може призводити до втрати такими особами мотивації до роботи, вразливості до різноманітних психологічних та фізичних факторів, які знижують рівень професійних можливостей працівників. Саме тому важливо вкотре нагадати про те, які права та гарантії мають особи, що досягли пенсійного й передпенсійного віку, як саме має забезпечуватися рівень їхньої безпеки праці, як колеги та роботодавці повинні ставитися до згаданих осіб і як саме можливо покращити умови для їхнього професійного розвитку.

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Способи виконання оперативного блокування на підстанціях: як уникнути помилок, що можуть спричинити аварію

Виконання перемикань у розподільчих установках на підприємствах дозволено порівняно невеликій кількості осіб. Зазвичай це оперативний персонал, який повинен бути навчений та підготовлений до оперативної роботи. Головною особливістю цієї роботи є те, що перемикання ведуться в діючих електроустановках, коли обладнання перебуває під напругою, а будь-яка помилка може стати причиною аварії або нещасного випадку. Тому до оперативного персоналу пред’являють підвищені вимоги.

 

ПРАКТИЧНИЙ КЕЙС

Визначення небезпеки травмування при посадці на потяг. Використовуємо метод функціонального резонансного аналізу (FRAM)

Спробуймо описати процес відправлення потяга із залізничної станції після посадки пасажирів, використовуючи метод функціонального резонансного аналізу (FRAM). Цей метод застосовує концепцію шести основних елементів і їх взаємодії, щоб отримати уявлення про виробничий процес. Основна увага приділяється виконанню роботи та можливій появі певного резонансу різних подій, що виникає внаслідок мінливості повсякденної діяльності.

 

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА

Усі види отруєнь та їхня специфіка. Надаємо домедичну допомогу правильно

Гостре отруєння — це патологічний стан, який розвивається внаслідок взаємодії живого організму та отруйних речовин різного походження, які потрапляють до нього з навколишнього середовища, та призводить до швидкого порушення функцій чи ушкодження органів унаслідок дії отрути або токсинів, що проникли чи утворилися в організмі.

 

ТЕХНОГЕННА БЕЗПЕКА

Можливість заземлення екранів кабелів з одного боку. Досліджуємо переваги та недоліки такого способу

Відповідно до положень Правил улаштування електроустановок (далі — ПУЕ) струмопровідні екрани одножильних кабелів з ізоляцією зі зшитого поліетилену заземлюються з обох кінців, але допускається їх заземлювати принаймні в одній точці (з одного кінця). На практиці зазвичай передбачають перший варіант, хоча нагадуємо, що заземлення екрану з одного кінця має свої переваги.

 

ТОП-100 ЗАПИТАНЬ ДО ЕКСПЕРТІВ

Яких вимог з охорони праці має дотримуватися електрослюсар будівельний 

Які аварійні ситуації можуть виникнути при роботі з електроінструментом 

Як часто необхідно проводити протипожежні тренування для персоналу 

Якими є обов’язки машиніста піскорозкидача в зимовий період

 

А також:

 

Придбати видання

 

З питань придбання і доступу

до Живого журналу «Охорона праці і пожежна безпека»: 0 (800) 219-977

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми